Sunday, July 24, 2011

Kisah Nabi Sulaiman dengan Seekor Semut

Posted by Aziatie at 10:50 AM 3 comments Links to this post
Nabi Sulaiman bertanya kepada seekor semut tentang banyak mana makanan yang diperlukannya untuk hidup dalam tempoh satu tahun. Lalu semut itu menjawab ia hanya makan makanan sebanyak sebutir biji gandum. Lalu nabi Sulaiman memasukkan semut tersebut ke dalam satu bekas dan diletakkan bersama sebiji gula yang sama besar dengan sebiji gandum. Bekas itu kemudiannya ditutup.

Cukup tempoh setahun, bekas itu dibuka semula. Hairan Nabi Sulaiman apabila didapati hanya separuh sahaja gula tersebut dimakan semut itu. Nabi Sulaiman bertanya, menagapa hanya separuh makanna sahaja dihabiskansedangkan semut tersebut berkata bahawa ia perlukan makanna sebesar sebutir gandum. ...?


Kemudian semut itu menyatakan bahawa jika di luar bekas rezekinya dijamin oleh Allah dan ia yakin Allah akan mencukupkan rezekinya. Oleh itu dia tidak perlu risau. Tetapi apabila semut itu dikurung oleh manusia, ia mengambil langkah berjaga-jaga dan berjimat cermat kerana ia tidak yakin dengan sifat prihatin manusia. Kalau-kalau manusia (Nabi Sulaiman) akan mengurung semut itu lebih dari tempoh setahun (seperti yang dijanjikan), apa yang akan terjadi kepada semut itu?


Ini bermakna, semut itu lebih yakin dengan janji Allahketika di luar bekas berbanding janji manusia ketika semut itu berada di luar bekas. Untuk menghadapi sebarang kemungkinan, semut tersebut hanya menghabiskan separuh sahaja supaya apabila berlaku sesuatu di luar jangkaan, ia mampu bertahan kerana masih ada baki makanna  yang boleh dimakan.
 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal