Saturday, March 17, 2012

hidup ni sangat funny!

Posted by Aziatie at 7:46 AM 2 comments Links to this post
soal apa jadi hari esok, lusa & hari-hari yg akan datang..
siapa pun takkan tahu kecuali Dia...hanya Dia..
kdg2 terfikir...terfikir sesuatu yg tak pasti..
yg tak tahu mana hujung pangkalnya..
bukan macam orang lari marathon yg dah tahu berapa km mereka kena tempuh..

tapi bagi saya..
hidup ni macam main paragliding...
takpe la orang nak setuju ke tak dengan saya..
tapi saya rasa hidup saya sekarang macam ni la..
rasa mau bebas terbang, tengok keindahanyg belum pernah lihat...
free flying....

tapi untuk bermula bukan senang...
boleh jadi kita bermula seorang diri, berdua, bertiga atau ramai lagi....
tujuannya mungkin sama, nak terbang bebas di udara..
dan bermula pada titik yg sama...
harus ada keberanian walaupun kita tak tahu 
apa akan jadi seterusnya...
risau, cemas, excited.. tapi mesti berani berdepan risiko..
macam hidup ni jugak la...
untuk kita dapatkan sesuatu, mesti berani buat pilihan nak teruskan ke tak...
kalau nak teruskan, bersedialah dengan segala kemungkinan yg ada..
kalau tak nak teruskan, sampai bila-bila pun kita tak dapat experience kan..
ok..saya tak nak jadi penakut..so, saya nak teruskan :)

bila dah mula meluncur atas udara,
pandai-pandailah mengubah haluan dengan skils yg sesuai...
lama kelamaan perasaan gayat n takut tadi hilang sedikit demi sedikit..
dan diganti dengan perasaan gembira, tenang...
setenang udara yg bertiup..melihat birunya langit...
mesti rasa nak terbang lagi lama..

tapi mana mungkin boleh terbang di udara selamanya..
sedangkan burung pun mencari dahan untuk singgah
setelah lelah melebarkan sayap...
jadi, setelah lama di atas awan, kita mesti menuju ke destinasi penamat..
harus landing dengan betul...kalau tak, injured la nanti..
silap2 sangkut atas pokok..tak pun terselam dalam laut..
tapi pengakhirnya adakah kita n orang yg launch sama-sama dgn kita kat permulaan tadi dapat landing tempat sama dengan kita??
mungkin sama, mungkin tak..

tapi apa yang penting,
sepanjang tempoh itu
kita dapat banyak pengalaman,
kurangkan rasa takut,
berani mencuba,
berani ambil risiko,
dan yang paling penting walaupun kita dapat 
rasa sekejap je berada di atas awan sana,
tapi kita dapat rasa sesuatu yg belum pernah kita alami..
rasa yang tak dapat nak describe dgn perkataan..

andai kata kita berjaya mendarat dengan selamat,
syukur lah...
andai kata tak berjaya, tak pe..
masih boleh cuba lagi pada titik permulaan..
at least pengalaman sebelum ni dapat memberi pengajaran buat kita...


apa yg saya melalut dalam post ni...tak faham sila tanya...huhu...hope one day dapat la saya cuba sport ni..teringin jugak la...kalau tak dapat pun takpe, dapat tengok pun jadi laa...

---> waves inspire me..not bcoze they raise up, but bcoze they leap up again after falling.. :)
 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal