Thursday, February 10, 2011

Biar betol...Getah pengikat rambut made from ??

Posted by Aziatie at 3:06 PM 2 comments Links to this post
Pernah ternampak atau terbeli getah pengikat rambut macam kat atas ni? Very colourfull and budak-budak selalu pakai getah macam ni. Bukan budak je, mak budak, kakak budak, nenek budak pon pakai. Kalau kat market / kedai / pasau malam, banyak getah cenggini ada jual. Dah la murah, macam-macam design ada. Tapi kan, apa yang pelik pasal pengikat rambut ni semua, nampak macam ok je kan. Tak mahu cerita banyak, jom tengok sendiri...






Ini bukan cobaan, ini betul-betul. Getah pengikat rambut from China ni rupa-rupanya made from kondom terpakai. Kalau made from tiub tayar basikal jauh lagi baik la. Apa ke hal semua ni?? As we all already know, China ni memang negara yang 'mesra alam'. Semua benda yang terbuang diorang recycle jadi produk baru dan salah satunya getah pengikat rambut ni la. Memang satu langkah yang amat ekonomi lah...huhuu...patut la getah camni harganya amatlah murah kat pasaran, jual longgok je.
So...Kita kena la hati-hati lain kali kalau nak beli something tak kisah la harga murah ke mahal ke. Imagine that kalau kita pakai getah pengikat ni kat rambut kita, sangat jijik! Entah kuman or virus apa yang ada pun kita tak tahu. Errkk.... 

Ujian Neurologikal

Posted by Aziatie at 2:16 PM 3 comments Links to this post


1. Adakah anda menjumpai huruf C di dalam susunan huruf di bawah, berapakah bilanganya?

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

2. Setelah menjumpai huruf C di atas, sila cari angka 6 di dalam susunan angka di bawah, berapakah bilanganya?


99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
69999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999
99999999999999999999999999999999999999999999999



3. Sila cari huruf N dari kumpulan huruf M di bawah ini, berapakah bilangannya?

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM


So..Macam mana? Boleh jawab semua? Kalau anda berjaya melepasi ketiga-tiga ujian tadi, bermakna anda mempunyai minda yang hebat dan berkemungkinan besar tidak mengalami penyakit Alzheimer. 

Wednesday, February 9, 2011

Say NO to Valentine's Day

Posted by Aziatie at 1:09 PM 1 comments Links to this post
Tarikh 14 Februari merupakan hari yang dianggap keramat oleh pasangan-pasangan yang sedang berkasih. Hari yang dikenali sebagai Valentine’s Day atau Hari Memperingati Kekasih dianggap sebagai satu masa untuk mengisytiharkan ketulusan cinta kepada pasangan masing-masing.

Maka pada 14 Februari, pasangan-pasangan kekasih ini akan memakai pakaian yang terbaik dan sebaiknya hendaklah ia berwarna merah, bertukar-tukar hadiah dan seeloknya adalah bunga ros berwarna merah.

Pasangan-pasangan ini juga akan bercanda di merata-rata tempat sehingga terjadilah adegan-adegan maksiat yang bertentangan dengan syarak demi untuk membuktikan kasih dan sayang mereka yang tidak ternilai harganya.

Saban tahun juga para ulama mengingatkan kepada umat Islam agar menghindari menyambut Hari Valentine ini namun ia seperti menuang air ke daun keladi. Hari Valentine tidak ada kena-mengena dengan umat Islam malah hukum menyambutnya adalah haram. Ia adalah sambutan yang berkaitan dengan agama Rom kuno dan juga Kristian.


Sejarah sambutan hari valentine?

Bila kita membicarakan tentang sejarah sambutan hari Valentine, maka kita akan dapati bahawa terdapat empat pendapat berkaitan dengannya.
Pendapat pertama mengaitkannya dengan pesta sambutan kaum Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13 hingga 18 Februari. Dua hari pertama mereka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata. 
Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak. Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun.

Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia dari gangguan serigala. Pada hari ini mereka akan menyembelih seekor anjing dan kambing. Kemudian mereka akan memilih dua pemuda Rom yang dianggap paling gagah untuk menyapukan darah binatang tersebut ke badan mereka lalu mencucinya pula dengan susu.

Setelah itu akan di adakan perarakan besar-besaran yang diketuai dua pemuda tersebut dan mereka berdua akan memukul orang ramai yang berada di laluan mereka dengan kulit binatang dan para wanita akan berebut-rebut untuk menerima pukulan tersebut kerana mereka beranggapan ia akan menambahkan kesuburan mereka.
Pendapat kedua mengaitkannya dengan kematian paderi St. Valentine ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Terdapat dua versi cerita berkaitan dengan St. Valentine ini.
Versi pertama. Pada masa pemerintahan Claudius II, kerajaan Rom yang menyembah dewa-dewi amat memusuhi penganut agama Kristian dan para mubaligh Kristian telah dipenjara serta disiksa. St. Valentine sebagai seorang yang tegar menganut agama Kristian dan aktif menyebarkan ajaran tersebut turut dipenjarakan oleh Cladius II.

Dikhabarkan St. Valentine walaupun dipenjarakan, beliau tetap mengajar dan menyebarkan agama tersebut di kalangan banduan-banduan penjara di samping membantu tawanan-tawanan penjara meloloskan diri dari penjara. Kegiatan ini telah diketahui oleh Cladius II dan beliau memerintahkan St. Valentine diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari.

Pengorbanan yang dilakukan oleh St Valentine ini dianggap oleh penganut Kristian sebagai satu pengorbanan yang besar demi kecintaan beliau terhadap agamanya. Malah St. Valentine disamakan dengan Jesus yang dianggap oleh penganut Kristian mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya.

Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan From your Valentine (Daripada Valentinemu).

Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka St. Valentine.

Versi kedua. Claudius II beranggapan bahawa anggota tentera yang muda dan masih bujang adalah lebih tabah dan kuat ketika berada di medan peperangan berbanding dengan mereka yang telah berkahwin. Justeru itu Cladius II menghalang para pemuda dari berkahwin.

Namun demikian St.Valentine menentangnya dengan keras dan beliau telah melakukan upacara pernikahan terhadap para pemuda-pemuda Rom secara sulit. Aktiviti St. Valentine ini akhirnya dapat diketahui oleh Cladius II lalu beliau mengarahkan St. Valentine ditangkap dan dihukum gantung pada 14 Februari 269 M.
Pendapat ketiga. Ia dirayakan sempena kejatuhan kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol. St. Valentine merupakan individu yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. Tanggal 14 Februari 1492 merupakan tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.
Pendapat keempat. Sambutan hari Valentine ini bersempena dengan sifat burung yang musim mengawan burung yang jatuh pada 14hb Februari. Ini merupakan pendapat tradisi orang Inggeris.
Di sini kita dapat melihat dengan jelas bahawa asal-usul sambutan Hari Valentine ini tidak ada hubung-kaitnya dengan budaya serta agama bagi umat Islam.

Hukum sambut Valentine


Sebagaimana yang termaktub di dalam al-Quran dan al-Sunnah serta disepakati oleh generasi awal umat Islam hari kebesaran bagi umat Islam yang mana disyariatkan bagi kita menyambutnya hanyalah Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha.

Ini sebagaimana yang firman Allah SWT: Bagi tiap-tiap umat, Kami adakan satu syariat yang tertentu untuk mereka ikuti dan jalankan, maka janganlah ahli-ahli syariat yang lain membantahmu dalam urusan syariatmu; dan serulah (wahai Muhammad) umat manusia kepada agama Tuhanmu, kerana sesungguhnya engkau adalah berada di atas jalan yang lurus. (al-Hajj: 67)

Anas bin Malik r.a berkata: Nabi SAW pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua hari raya. Pada kedua-duanya mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah. Lalu baginda bersabda: “Sesungguhnya Allah telah menggantikan kedua-duanya bagi kamu semua dengan dua hari yang lebih baik, iaitu hari raya Aidiladha dan Aidilfitri”. (riwayat al-Nasaai, no: 959).

Oleh itu hendaklah umat Islam membataskan diri dengan menyambut hari-hari perayaan yang diiktiraf oleh Allah dan Rasul-Nya khusus untuk umat Islam. Setelah berakhir zaman salafussoleh iaitu tiga kurun terbaik bagi umat Islam, pelbagai hari perayaan telah ditambah ke dalam kalendar umat Islam seperti Maulid al-Rasul, Israk Mikraj, Maal Hijrah, Nuzul al-Quran dan lain-lain.

Namun demikian apa yang mendukacitakan adalah umat Islam pada zaman kini telah mula merayakan hari-hari perayaan yang langsung tidak berkaitan dengan umat Islam. Malah ia berasal dari budaya serta agama golongan yang ingkar kepada perintah Allah S.W.T. seperti sambutan Tahun Baru Masihi, Hari Halloween dan juga Hari Valentine yang sedang kita perbincangkan ini. Terdapat larangan daripada baginda s.a.w. untuk meniru budaya orang bukan Islam dan bagi mereka yang meniru budaya seperti ini ditakuti mereka akan tergolong bersama dalam golongan tersebut. Sabda baginda: ”Barang siapa menyerupai satu kaum, maka dia termasuk golongan mereka”. (riwayat Imam Abu Dawud, hadis no: 3512).

Tentang hukum menyambut Hari Valentine, Sheikh al-‘Utsaimin berkata: “Maka bila dalam merayakan Hari Valentine tersebut bermaksud untuk mengenangkan kembali St. Valentine, maka tidak diragukan bahawa orang itu telah kafir. Dan jika tidak bermaksud begitu namun sekadar ikut-ikutan kepada orang lain, maka orang itu telah melaksanakan dosa besar”.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam”.

Harus kita ingat bahawa golongan yang memusuhi Islam, akan sentiasa berusaha menanamkan benih-benih kesesatan dalam jiwa umat Islam supaya mereka jauh dari jalan yang lurus lagi diredai Allah SWT.

Firman-Nya: Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar). (al-Baqarah: 120)
Plagiat daripada: Utusan
Photos : google

Tuesday, February 8, 2011

Denda Zaman Sekolah

Posted by Aziatie at 12:04 AM 5 comments Links to this post
Salam....Alhamdulillah saya masih sempat dan ada mood untuk layan blog saya yang tak seberapa ni. Kali ni fikiran saya melayang pada zaman sekolah dulu, tak kisah la sekolah rendah or sekolah menengah. Agak-agaknya lah, kenangan apa paling tak boleh nak lupa sampai sekarang? Hehehee... bagi saya yang kurang pandai ni, mesti la kenangan kena denda oleh cikgu. Tak siap homework kena denda, jawab salah pun kadang-kadang kena denda. Huwawawa......

Waktu kena denda tu memang la rasa sedih, malu dengan kawan-kawan....tapi bila dah lama semua tu berlalu, rasa kelakar pulak... tapi saya kena denda yang tak la teruk sangat, biasa saya kena denda berdiri atas kerusi (time skol rendah)... Bila waktu sekolah menengah dah kurang kena denda sikit sebab dah besar kot. Cikgu pun naik segan nak denda student. Tapi saya pernah jugak la kena rotan kat tangan sebab tak siapkan homework fizik, tapi tak la sakit sangat walaupun  kesan rotan tu tak hilang even waktu dah habis. Memang nostalgia habis la time tu.

Ok la, jom kita listkan jenis denda yang biasa kita dengar selain cubit, rotan and etc..
Berdiri atas kerusi


Jalan itik
Ketuk ketampi
  • pakai kasut terbalik (kanan pakai pada kiri, kiri pakai pada kanan)
  • junjung kerusi/buku atas kepala
  • pakai penyepit baju kat telinga
  • berdiri kat depan/pentas waktu perhimpunan
  • conteng muka dengan marker / kapur tulis
  • cium tiang/ dinding..??
Denda apa yang pernah u all dapat? hehee.. Ekceli, banyak lagi denda yang boleh kita 'praktikan'. Tapi zaman sekarang ni dah tak boleh nak denda student sesuka hati, nak tegur pun susah, dah tak makan saman dah budak-budak ni.. Ok la, Aziatie out dulu~ jumpa lagi....

Sunday, February 6, 2011

Telingaku Berdengung !!

Posted by Aziatie at 5:18 PM 4 comments Links to this post
Bila naik bas lalu highway Karak, Genting Sempah, terowong or lalu ikut Genting Highland, telinga saya ni mesti bersenandung. nak buat macam mana, dah tu je laluan dari T'ganu nak balik Tg.Malim ni. Biasa tak la lama sangat rasa berdengung bila naik kenderaan, tapi kali ni macam susah sikit nak hilang. dah 5 jam pun still rasa dengung, pening....Esok ada kelas, kalau tak hilang lagi dengung/ tinnitus ni, nak jugak saya ambil mc....
ini lah perasaan pening yang saya rasa sekarang...

Rasanya semua tahu cara/petua nak hilangkan rasa telinga berdengung macam kat bawah ni...
Petua 1: Telan air liur, menguap, kunyah, hisap gula-gula ketika telinga rasa berdengung...
Note : Tak berkesan. Semua benda dah saya telan masa dalam bas, tapi still berdengung.
Nampaknya, tak membantu sangat. Saya pun google la cara-cara nak hilangkan telinga berdengung ni.
Petua 2: Picit hidung dengan tangan, tutup mulut dan hembus perlahan-lahan (jangan hembus ikut mulut). 
Note : Hampir berkesan. cara ni boleh seimbangkan tekanan dalam telinga.
Alhamdulillah..dah ok sikit berbanding tadi. tapi masih rasa sikit pening. Ok lah, saya nak teruskan 'senaman' ni. Harap telinga saya kembali normal. So, kepada siapa yang rasa telinga berdengung tak kisah la bila naik flight ke, semasa selsema ke, boleh la amalkan petua ni... Sekian, TQ for reading..
http://www.emocutez.com


 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal