Tuesday, December 27, 2011

i can't tell..so i write..

Posted by Aziatie at 12:32 AM 4 comments Links to this post

i'm standing by my window...
with a mug of tea o....
the smell of the tea make me think of some sort of scent..
it ressembles the scent of yellow roses...
yes..i love it..

then the wind blow at my face....
what a gloomy night...
no stars in the sky...
no...the stars are always there..
but i can't see it....
ohh... i really miss the atmosphere of my hometown....
but i'm in thousand miles away...
this feels like a different continent...

i have to admit though...
i have been extremely busy..
so busy that I didn't even realize that it was Disember already..
let alone almost the end of 2011..
january coming...
i'm turning 2_ ....i'm gettin old....
Mas Aziatie..you have to behave like adult..
you're not a teen anymore :(

i got final exam next week...
this is life stage i must go through....
i didn't start my revison yet...
ok...i rest my case...
hope i can enjoy every single moment moment i spent
with these notes and books.....
dah2 la....pergi study lagi baik...


*sorry for any mistakes in this post....i admit my english is getting worse..skrg dh kurang tulis in english...i'm not grammar geek some more*

Thursday, December 8, 2011

Apa persamaan Malaysia dan Zimbabwe?

Posted by Aziatie at 2:17 AM 0 comments Links to this post

Pemimpin yang hidup mewah merupakan antara tanda-tanda akhir zaman. Pemimpin hidupnya mewah ya amat, tapi rakyat jelata pulak papa kedana. Seperti yang kita tahu, kadar kemiskinan di Zimbabwe adalah tinggi, perang saudara selalu berlaku, taraf hidup dan kesihatan yang amat rendah dan pentadbiran kerajaan yang korup. 

Di sebalik semua itu, kepimpinan pemerintah diktator yang kononnya demokrasi iaitu dibawah Presiden kedua Zimbabwe, Robet Mugabe masih sempat lagi mengaut keuntungan demi kemewahan diri sendiri. Robert Mugabe memerintah Zimbabwe dari tahun 1987 sehingga sekarang dengan usianya kini mencecah 87 tahun. Segala kekayaan negara hanya beredar di sekeliling sesetengah kelompok sahaja. Gambar-gambar kat bawah ni menunjukkan betapa teruknya kadar inflasi yang melanda Zimbabwe sekarang. Zimbabwe merupakan antara negara Afrika yang mengalami inflasi paling teruk malah lagi teruk jika dibanding inflasi yang berlaku di Tanah Melayu sewaktu penjajahan kuasa imperialis Jepun dahulu....

Nilai mata wang kertas yang paling tinggi di dunia setakat ini....


Gambar kat atas ni menunjukkan seorang pembeli membeli sepapan telur ayam dengan seberkas wang kertas.... Gambar kat bawah pulak menunjukkan sebotol bir dibeli dengan beberapa berkas wang kertas....

Dalam rakyat Zimbabwe berdepan dengan kehidupan mereka yang perit, gambar di bawah ni menunjukkan istana agam presiden Zimbabwe, Robert Mugabe yang mewah giler dan amat berbeza dengan keadaan rumah rakyat jelata Zimbabwe. Rumah yang ala-ala istana eropah dibina dalam anggaran kos $3.5 juta pound sterling. Pemimpin boleh bermewah-mewahan sedangkan rakyat hidup di bawah garis kemiskinan, penyebaran hiv/aids yang tak terbendung dan keadaan ekonomi negara yang terus merudum dengan inflasinya.....

Istana presiden Zimbabwe, Robert Mugabe













Tuuudia...... Seronok2 kau hidup mewah tapi rakyat nak makan pun susah... Nak beli telor sepapan pun kena bawak duit beberkas.... kalau nak beli t-shirt padini mesti mau kena bawak duit dalam berguni2.... (tapi tak de nyer rakyat Zimbabwe mampu beli padini....)....


Tak mustahil semua ni terjadi di negara kita kalau pemimpin yang korup & gila kuasa terus memegang tampuk pemerintahan.... Sekarang pun kita dapat tengok, ramai rakyat M'sia yang hidup miskin kerana harta kekayaan negara hanya beredar di sesetengah golongan sahaja.... Harga petrol naik, barang lain pun naik, cukai naik, tapi gaji tak pernah nak naik pun... Macam lirik lagu Kelibat Korupsi by One Buck Short:
Fakir miskin terpedaya....Orang kaya semakin kaya....Bagaimana kita nak maju asyik mereka rembatkan....AP senang didapat....Projek besar diorang rembat....
* Tak minat pun band ni, tak bestt... pernah dengar tapi tak berapa nak jelas la apa yg dorang nyanyi tu pasal dorang banyak jerit2, bukan nyanyi....lol....


Nota kaki (tangan yg taip, kaki dapat nama..): 
  • Apakah persamaan Malaysia dan Zimbabwe? renung-renungkan lah..


Saturday, November 26, 2011

Vlogger vs Blogger

Posted by Aziatie at 1:38 AM 0 comments Links to this post
Assalamu'alaikum.....
Sebelum masuk tahun baru hijrah, saya nak post entry ni dulu... Maybe ni entry saya yang terakhir....untuk tahun 1432H ni... Jumpa lagi di tahun 1433H..Insya'allah...

Apa itu vlogger? Kalau blogger ramai yang dah tahu. Ok lah, tak payah sembang banyak, vlogger ni ialah blogger yang yang menggunakan kamera, video cam atau yang sewaktu dengannya untuk merakam dan menyampaikan pesanan, pandangan, lakonan etc. Kemudian mereka akan upload video tu di youtube atau blog. So, sebab tu lah diorang dinamakan VLOGGER (Video Blogger)....

Antara top vlogger kat Malaysia ni ialah Anwar Hadi, Mat Luthfi, Aiman Azlan, Maria Elena dan lain-lain yang saya tak kenal. Sekarang dah mula nampak ramai yang minat nak jadi vlogger. Bagi saya, kalau yang lelaki ok la kot. Tapi kalau vlogger perempuan...... Vlogger perempuan ada yang ok tapi kalau Cikgu Syida.... NO KOMEN... Tapi dia la yang paling femous dalam ramai-ramai vlogger... Siap dapat masuk tv, radio, jadi tetamu undangan dalam talkshow bagai.... kelas kau jah...
Saya bukan nak cerita pasal Cikgu Syida, tapi saya just nak bagi pendapat saya pasal VLOGGER. Untuk menjadi seorang vlogger, bukan senang, mesti kena berani & kreatif. Tak macam blogger yang boleh tulis sesuka hati sebab orang tak kenal siapa kita :)  Tapi, saya tengok ada vlogger yang tak guna peluang sepenuhnya untuk sampaikan mesej berguna kepada penonton. So, saya rasa mereka agak rugi sebab bakat ber'vlogging' mereka tu digunakan untuk hiburan saja... Tak salah pun nak berhibur, tapi kalau selitkan sikit unsur +ve kan lagi bagus.......

Bagi perempuan pulak, banyak perkara kena ambil kira kalau nak jadi vlogger. Pertamanya mestilah kena jaga aurat & adat sebagai muslimah... Kalau dah tutup aurat pun, tapi kalau dalam vlog anda menyanyi? itu pun dikira aurat~ Nampak simple...

Tapi saya jarang tengok vlog sebab kalau tengok youtube selalu buffering... So, baca blog lagi best..... Tapi ada satu video yang saya rasa tak sia-sia saya tunggu 13 minit... Yapp...Video Matluthfi yang latest: Rokok & Kopiah.... Banyak interpretasi yang dapat dibuat lepas tonton video ni... Sebelum ni saya tak la follow sangat vlog Matluthfi sebab vlog dia yang sebelum ni bagi saya biasa-biasa je, tapi video rokok & kopiah ni memang terbaik..... Macam tengok filem pendek.... Brilliant !




Kepercayaan tanpa rasional _ buta
Rasional tanpa kepercayaan _ kontang

jangan sampai jadi perigi buta, sudahlah buta, kontang lagi.....

Nota buku lima:
  • Lama dah tak jenguk blog ni.. bersawang dah.... 
  • Vlog & Blog sama je... Semua ada kelebihan & kekurangan masing-masing..
  • Saya tak mungkin vlogging... Takde bakat langsung...
  • Jangan lupa baca doa akhir tahun & doa awal tahun....
  • Salam Maal Hijrah 1433H...
  • Thanks semua yang sudi skodeng blog ni... :)
Sekian saja untuk kali ni.... Wassalam..

Wednesday, October 12, 2011

Bapa Steve Jobs Islam?

Posted by Aziatie at 11:18 PM 2 comments Links to this post
Assakamu'alaikum... Terima kasih sebab sudi baca entry ni.. Lepas 2, 3 minggu saya tak sempat nak jenguk Dear Aziatie saya, akhirnya ada juga peluang saya mengepost entry ni.  Minggu lepas saya ada tengok berita kat  TV pasal kematian pengasas Apple (kebetulan balik rumah, kalau kat upsi memang tak tengok tv dah). Rabu lepas (5 Oktober 2011), seorang genius dalam bidang teknologi telah meninggal dunia. Beliau ialah Steve Jobs, pengasas Apple IncLembaga pengarah Apple telah mengeluarkan satu kenyataan yang mengesahkan kematian Steve Jobs. Mendiang berusia 56 tahun dan telah meletakkan jawatan sebagai ketua eksekutif Apple atas sebab kesihatan pada Ogos lepas.Steve Jobs, salah seorang pengasas syarikat Apple meninggal dunia semalam akibat komplikasi kenser pankreas. Mendiang bertarung dengan penyakit ini selama 7 tahun. 

Antara ciptaan terpenting dan terbaik Steve Jobs yang mengubah kehidupan orang ramai ialah :
  • Apple I (1976)
  • Apple II (1977)
  • Komputer Next (1989)
  • Macintosh (1994)
  • iPod (2001)
  • iTunes Store (2003)
  • iPhone (2007)
  • iPad (2010)
Ramai yang sudah tahu produk keluaran Apple seperti iPhone, iPad, iPod, Mac, iHome dan sebagainya. Tapi, adakah kita tahu bahawa bapa kandung Steve Jobs merupakan seorang muslim yang berdarah Arab-Amerika?
Bapa kandung Steve Jobs bernama Abdulfattah John Jandali yang berdarah Syria. Beliau juga merupakan seorang profesor sains politik dan matematik.
Sama seperti Steve Jobs, Abdulfattah merupakan seorang yang workaholic atau kuat bekerja. Beliau sedaya-upaya cuba untuk mengelak daripada bersara. Namun, apa yang mengejutkan, dia merupakan Naib Presiden di sebuah kasino yang terletak di Reno, Nevada. Seorang muslim menjadi naib presiden di tempat maksiat besar??
Akhbar London, The Sun pada bulan Ogos lalu mendedahkan kisah kehidupan Jobs setelah mewawancara ayah kandungnya bernama Abdulfattah John Jandali, seorang Muslim keturunan Syiria yang berhijrah ke Amerika Syarikat.
Jobs dilahirkan di luar nikah dengan seorang ibu bernama Joanne Schieble.Kerana malu melahirkan anak di luar nikah dan memberi malu kepada keluarganya, Steve Jobs kemudian diambil sebagai anak angkat oleh pasangan Paul dan Clara Jobs.
Abdulfattah dikatakan menyesal atas tindakannya menghantar Steve Jobs kepada orang lain untuk membesarkannya. Tetapi, katanya keputusan itu adalah bukan keputusannya, tetapi keputusan ibu kandung Steve Jobs, Joanne Schieble Simpson. Oleh kerana Abdulfattah dan Simpson adalah pasangan yang belum berkahwin pada tahun kelahiran Steve Jobs, mereka menghantar Steve Jobs kepada pasangan Paul dan Clara Jobs bagi membesarkan Steve Jobs sepenuhnya.

Inilah sedikit kisah hidup seorang genius dan perekacipta, Steve Jobs yang kita tidak tahu. Ini terjadi kerana kesilapan muslim hari ini yang runtuh akhlaknya. Melakukan zina sehingga terlahir seorang anak dan anak itu kemudiannya diberikan kepada orang bukan Islam untuk dibesarkan.

Bilakah akan muncul seorang genius seperti Jobs tetapi yang beragama Islam? Insya-Allah akan muncul satu hari nanti. Sejarah telah membuktikan terlalu banyak ilmuan Islam lahir pada zaman dahulu seperti Ibn Sina, al-Khwarizmi dan sebagainya.

Saya tak ada apple iPad 2, tapi apple ada la....


 Sekian saja untuk kali ini. Insya-Allah jumpa lagi lain kali.... Sampai ketemu... Wassalam....
Nota siku:
Walaubagaimanapun, dalam Islam bapa anak luar nikah tidak diiktiraf sebagai bapa kandung.

Wednesday, September 14, 2011

Buku Panduan Bunuh Diri (Jepun)

Posted by Aziatie at 3:50 PM 0 comments Links to this post


Percaya tak yang buku panduan bunuh diri wujud? Saya ambil artikel ni dari satu blog.....

The Complete Manual of Suicide

Masyarakat Jepun memang sudah dikenal sejak dahulu lagi mempunyai budaya membunuh diri, misalnya harakiri, iaitu tindakan membunuh diri demi maruah yang dilakukan oleh para kesatria Jepun. Begitu juga tindakan kamikaze yang memperlihatkan keberanian anggota tentera Jepun pada Perang Dunia 1 dan II lalu. Bagaimana dengan generasi muda Jepun pada hari ini?

Wataru Tsurumi, penulis buku Panduan Lengkap untuk Membunuh Diri kembali muncul berhadapan dengan khalayak. Editor majalah itu mencetuskan kontroversi sewaktu melancarkan bukunya pada tahun 1993. "Saya membongkarkan tabu masyarakat Jepun," cetus lelaki berusia 42 tahun itu.Dalam bukunya, Tsurumi menulis cara-cara untuk membunuh diri, misalnya mengambil ubat tertentu, memotong urat nadi, hinggalah menggunakan gas karbon monoksida. Semuanya diterangkan secara terperinci.

Menurut fakta, Jepun merupakan negara yang mempunyai angka bunuh diri tertinggi di dunia bersama-sama dengan Rusia dan Hungary. Lebih daripada 30 000 penduduknya mengambil keputusan membunuh diri dalam tempoh lapan tahun berturut-turut.Menurut Tsurumi, membunuh diri tidak salah kerana perbuatan itu melambangkan kebebasan individu. Apatah lagi, sejak dahulu masyarakat Jepun sudah mengamalkan budaya harakiri.

Tsurumi muncul kembali setelah Parlimen Jepun mengeluarkan peraturan yang mewajibkan pemerintah atau majikan membuat laporan pencegahan bunuh diri serta bekerjasama menjaga kesihatan mental para pegawainya. "Ketika pemerintah mula memperketat penguatkuasaan, saya akan terus berbicara secara serius tentang hal ini. Kita berhak memilih perkara yang kita inginkan dalam hidup," tegasnya.

Ketika negaranya menghadapi angka bunuh diri yang tinggi, Tsurumi mempunyai pandangan yang berbeza. "Orang selalu menyoal sebab seseorang membunuh diri? Tidak akan ada jawapan tertentu untuk persoalan ini. Sekarang mari kita tanyakan, mengapa kita tidak boleh membunuh diri ? Mengapa kita harus terus hidup?," katanya.

Menurut Tsurumi, tindakan membunuh diri lebih banyak disebabkan oleh kehidupan yang membosankan. Begitu juga soal pekerjaan dan masalah yang sama yang dihadapi tiap-tiap hari. "Cabaran terbesar dalam hidup adalah tentang cara untuk memperoleh kehidupan tanpa merasa hampa/bosan," ujarnya seraya tersenyum sinis.

Meskipun mendukung ideologi bunuh diri, Tsurumi, walau bagaimanapun menentang tindakan membunuh diri secara berkumpulan yang semakin menjadi-jadi di Jepun. Fenomena ini terjadi apabila sekumpulan individu bertemu di internet dan berjanji untuk membunuh diri bersama.
(sumber artikel: http://biaqpila.blogspot.com/)

dEAR aZIATIE---->
Macam-macam benda pelik atas dunia ni.. Nak bunuh diri pun kena study buku panduan bunuh diri dulu... Itu di negara Jepun... Negara kita apa kurangnya, ada juga kes bunuh diri. Dan apa yang menyedihkan mereka yang beragama Islam juga ada bunuh diri disebabkan, tekanan kerja, kecewa dalam cinta dan macam-macam lagi.....

Perbuatan membunuh diri merupakah satu kesalahan yang amat besar di sisi agama. Mereka yang membunuh dirinya akan diazab di akhirat kelak sebagaimana dia membunuh dirinya di dunia.

Abu Hurairah R.A. meriwayakan dari Nabi S.A.W.
“Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahannam kakal di dalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh diiri, racun itu akan berada di dalam gengamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahannam kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam gengamannya, dia akan menikamkannya di perutnya di dalam neraka jahanam, kekal di dalamnya selama-lamanya.” (HR al-Bukhari dan Muslim)
Nauzubillah min zalik.....Moga kita semua dijauhi daripada perbuatan yang dimurkai Allah ini..

Tuesday, September 13, 2011

Aku yang asing

Posted by Aziatie at 11:56 PM 0 comments Links to this post
Assalamu'alaikum....
Rasanya belum terlewat saya nak ucap Selamat Hari Raya Idulfitri kepada semua pelawat blog ni... Mintak maaf zahir & batin kalau apa yang ada, yang saya tulis dalam blog ni pernah menyinggung perasaan sesiapa... Juga Selamat Hari Raya Enam kepada yang berpuasa enam.... Motif saya tulis entry ni bukan sebab apa, saja nak bagitahu yang rutin saya as a student upsi dah pun bermula setelah cuti akhir semester 4 bulan.... Kat rumah saya tak sempat nak tengok blog ni, kadang-kadang je online  bukak facebook, tu pun just tengok-tengok post orang lain... Maka saya mengisyitiharkan bahawa operasi mengupdate blog akan berjalan seperti biasa...InsyaAllah....

Mula sem baru... Tetiba saja jadual harian dah berubah.... Pergi kelas, lepas tu balik kelas... Tapi yang best sem ni kelas tiap hari pukul 8.00 pagi... So, probability nak tidur balik lepas subuh tu tak ada la... Masuk kelas, dengar lecturer, salin note apa yang patut.... Pegang pen pun rasa kekok sebab hari-hari pegang senduk, sudip dan kaum kerabatnya.... Dah habis kelas, balik ke bilik, on laptop, tengok-tengor gambar Aieman (adik bongsu)....sabor.... Lagi 50 hari balik cuti mid sem.....

kenapa 'aku yang asing' ??? to be continue...........

Sunday, July 31, 2011

Ahlan Ya Ramadhan

Posted by Aziatie at 6:31 AM 0 comments Links to this post
Assalamu'alaikum.... Alhamdulillah saya berkesempatan untuk menge'post' entry dalam blog ni hari ni. Insya-Allah, esok semua ummat Islam di seluruh negara akan mula menunaikan ibadah puasa di bulan yang mulia, Ramadhan al-mubarak.... Syukur juga kepada Allah kerana saya diberi peluang untuk bertemu Ramadhan pada kali ini. Moga Ramadhan kali ini bukan sekadar menahan lapar dan dahaga sahaja, tapi diharap ibadah puasa ini dapat mendidik nafsu dan memupuk iman kita. Seperti kita sedia maklum, bulan Ramadhan merupakan bulan yang amat mulia dan beribadah dalam bulan ini mempunyai banyak kelebihan. (Boleh baca post saya yang lepas tentang fadhilat Ramadhan-klik sini). Kali ni, saya menyambut bulan Ramadhan di rumah, dengan keluarga. Dah lama sangat saya menyambut awal Ramadhan di tempat orang, sempat berpuasa 3, 4 hari saja kat rumah. Puasa kali ni saya boleh puasa kat rumah sampailah hujung Ramadhan, insya-allah...

Hari ni orang tengok anak bulan dan malam ni jugak pengumuman tarikh puasa oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-raja. Dari kecik (masa mula-mula belajar puasa) sampai la dah tua ni, saya mesti tak lepaskan peluang tengok pengumuman puasa atau pengumuman raya. Tapi kali ni mesti pengumuman puasa 'feel' dia lain sikit sebab Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang selalu kita tengok di TV iaitu Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah (79 tahun), sudah bersara secara rasminya pada 7 Januari 2011 yang lalu setelah berkhidmat selama 22 tahun. Jawatan beliau telah diambil alih oleh Datuk Ahmad Zainal abidin Muhammad Yusof yang mula bertugas pada10 Januari 2011 lepas.
Wajah yang muncul 2,3 tahun sekali dalam TV


Tugas Penyimpan Mohor Besar Raja-raja

Sebagai seorang Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Ibrahim memainkan peranan yang sangat besar. Antaranya ialah:
  • Merupakan Setiausaha Majlis Raja-Raja;
  • Mengurus setia Mesyuarat Majlis Raja-Raja;
  • Menyelaras Mesyuarat Khas Pemilihan Yang Dipertuan Agong dan Timbalan Yang DiPertuan Agong;
  • Menguruskan pengeluaran Surat Cara Pelantikan Pengerusi, Timbalan Pengerusi dan Ahli-Ahli Suruhanjaya Kerajaan seperti Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Ketua Audit Negara, Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan dan beberapa jawatan Hakim yang penting;
  • Bertanggungjawab mengeluarkan Surat Cara Pelantikan Pengerusi, Timbalan Pengerusi, Setiausaha dan Ahli Jawatankuasa Majlis Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, Pengerusi dan Ahli Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia dan Pengerusi dan Ahli Lembaga Penasihat Penyelaras Pelajaran dan Pendidikan Agama Islam; dan
  • Menyelaras Jawatankuasa Melihat Anak Bulan Ramadan, Aidilfitri dan Aidiladha serta menyelaras bagi menyampaikan keputusan terbabit.

Nota kaki:
  • 0oooo... Baru la tahu.. Ingatkan tugas penyimpan mohor ni umum tarikh puasa & raya je....
  • Saya ucapkan selamat berpuasa kepada semua family, sahabat handai, rakan blogger, pelawat blog ni dan semua yang saya tak sempat nak sebut....
  •  Saya juga nak mohon maaf kepada semua andai saya ada buat salah atau melukakan hati sesiapa. Saya tahu, saya ni bukan budak baik, suka kacau orang.
  • Moga kita sama-sama memperoleh keampunan Allah di bulan yang barakah ini....ameen..

Sunday, July 24, 2011

Kisah Nabi Sulaiman dengan Seekor Semut

Posted by Aziatie at 10:50 AM 1 comments Links to this post
Nabi Sulaiman bertanya kepada seekor semut tentang banyak mana makanan yang diperlukannya untuk hidup dalam tempoh satu tahun. Lalu semut itu menjawab ia hanya makan makanan sebanyak sebutir biji gandum. Lalu nabi Sulaiman memasukkan semut tersebut ke dalam satu bekas dan diletakkan bersama sebiji gula yang sama besar dengan sebiji gandum. Bekas itu kemudiannya ditutup.

Cukup tempoh setahun, bekas itu dibuka semula. Hairan Nabi Sulaiman apabila didapati hanya separuh sahaja gula tersebut dimakan semut itu. Nabi Sulaiman bertanya, menagapa hanya separuh makanna sahaja dihabiskansedangkan semut tersebut berkata bahawa ia perlukan makanna sebesar sebutir gandum. ...?


Kemudian semut itu menyatakan bahawa jika di luar bekas rezekinya dijamin oleh Allah dan ia yakin Allah akan mencukupkan rezekinya. Oleh itu dia tidak perlu risau. Tetapi apabila semut itu dikurung oleh manusia, ia mengambil langkah berjaga-jaga dan berjimat cermat kerana ia tidak yakin dengan sifat prihatin manusia. Kalau-kalau manusia (Nabi Sulaiman) akan mengurung semut itu lebih dari tempoh setahun (seperti yang dijanjikan), apa yang akan terjadi kepada semut itu?


Ini bermakna, semut itu lebih yakin dengan janji Allahketika di luar bekas berbanding janji manusia ketika semut itu berada di luar bekas. Untuk menghadapi sebarang kemungkinan, semut tersebut hanya menghabiskan separuh sahaja supaya apabila berlaku sesuatu di luar jangkaan, ia mampu bertahan kerana masih ada baki makanna  yang boleh dimakan.

Friday, May 13, 2011

Dakwah Orang Muda

Posted by Aziatie at 2:04 AM 2 comments Links to this post
Assalamu'alaikum wbt...
Rasanya ramai yang kenal Anwar Hadi dan Mat Luthfi kan. Kawan-kawan saya pun ramai yang minat dengan video yang mereka buat. Ok, bagi yang tak tahu, mereka ni merupakan pelajar Malaysia yang belajar di Australia. Mereka buat video dan video ni mereka mendapat banyak perhatian ramai orang terutamanya remaja.
Mat Luthfi
Kebanyakkan video mereka sangat kelakar, saya pun tergelak sebab cara penyampaian mereka sangat kreatif. Tapi ramai yang lagi suka Mat Luthfi sebab dia lagi kelakar kalau dibandingkan dengan Anwar hadi. Ye ke..? Depends la kot. Tapi bagi saya dua-dua pun kelakar. Kelakar, kelakar jugak, sebenarnya ada mesej yang mereka sampaikan. Inilah yang dinamakan 'dakwah orang muda'. Dakwah yang versatile macam ni diharap dapat menarik ramai remaja di luar sana. Cuba tengok video ni.....



Dakwah tak semestinya berkopiah berserban semua tu. Asalkan seseorang tu menyeru dan mengajak untuk melakukan sesuatu perkara baik juga merupakan satu dakwah.

* Kan bagus kalau buat video macam ni, bukan buat video miming yang entah apa-apa yang tak ada motif langsung.

Doa Yang Tidak Diperkenan

Posted by Aziatie at 1:46 AM 0 comments Links to this post
Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah SAW bersabda : “Hai manusia! Sesungguhnya Allah itu baik. Dia tidak menerima sesuatu melainkan yang baik. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan kepada orang-orang mukmin seperti yang diperintahkan-Nya kepada para Rasul. Firman-Nya : “Wahai para rasul, Makanlah makanan yang baik-baik (halal) dan kerjakanlah amal soleh. Sesungguhnya Aku Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan”. (Surah al-Mukminun : Ayat 51). “Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah rezeki yang baik-baik yang telah kami rezekikan kepadamu…” (Surah al-Baqarah : Ayat 172).
Kemudian Nabi SAW menceritakan tentang seorang lelaki yang telah lama berjalan kerana jauhnya perjalanan yang ditempuhnya sehingga rambutnya kusut masai dan berdebu. Orang itu menadah tangannya ke langit dan berdoa : “Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku!”. Padahal makanannya dari barang yang haram, minumannya dari yang haram, pakaiannya dari yang haram dan dia diasuh dengan makanan yang haram. Maka bagaimanakah Allah akan memperkenankan doanya”. (Hadis Riwayat Muslim)
Berdoa itu tidak boleh dilakukan secara tidak berhati-hati dan sembarangan, tetapi perlu kepada adab-adab dan syarat-syarat tertentu. Orang yang berdoa sambil lewa dan menganggap bahawa berdoa itu adalah suatu yang remeh adalah orang yang doanya jarang dikabulkan sehingga kemudian timbul prasangka buruk kepada Allah SWT.

Memakan makanan yang halal dan baik merupakan salah satu bentuk dari ketaatan kepada Allah dalam memenuhi segala perintah-Nya. Maka apabila seseorang itu selalu taat kepada Allah dalam dalam segala perkara dan sentiasa berada dalam kebenaran, insyaAllah segala apa yang dipohon akan dikabulkan Allah.

Kita hendaklah berdoa dengan penuh keyakinan, harapan dan rasa takut. Merendahkan diri dengan suara yang lirih, tenang, tidak tergesa-gesa, penuh khusyuk dan tahu akan hakikat yang diminta. Ini berdasarkan firman Allah yang bermaksud : “Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut..” (Surah al-A’raf : Ayat 55)

Rasulullah pernah bersabda yang maksudnya : “Tiada seorangpun yang berdoa kepada Allah dengan suatu doa, kecuali dikabulkan-Nya dan dia memperolehi salah satu daripada tiga keadaan, iaitu dipercepatkan penerimaan doanya di dunia, disimpan (ditunda) untuknya sampai di akhirat atau diganti dengan mencegahnya daripada musibah (bencana) yang serupa”. (at-Tabrani)

10 Hari Itu [Part 3-last-]

Posted by Aziatie at 1:10 AM 0 comments Links to this post
Assalamu'alaikum wbt....
Akhirnya hari ni hari terakhir saya berada di upsi untuk sem ni. YEEEHH!! tak sabar lagi dah saya nak balik, rasa macam dah berkurun menunggu. Alhamdulillah semua tugasan & program untuk sem ni dah habis. Insya'allah esok pagi saya balik Terengganu 

Happy tu memang la happy, tapi sure la saya akan rindu upsi bila kat rumah nanti... Belum balik rumah lagi pun saya dah rindu kat kawan-kawan yang dah balik awal daripada saya, padahal baru seminggu lebih tak jumpa. Rindu kat Murni, Nabilah..... Rindu jugak kat Masliza, the best roomate forever  Saya dah takkan ada roomate lagi sebab semester depan dah tak duduk kolej, saya duduk rumah sewa luar. Tak tahu la macam mana tak ada roomate sem depan, bercakap dengan dinding la agaknya nanti. Tak apa lah, lama-lama maybe saya boleh biasakan diri.

Mula esok saya cuti semester hinggalah 12 September 2011. Tak pernah cuti yang tersangat lama macam ni. Apa yang saya nak buat? Kerja part time...? Tak kot. Hope cuti 4  bulan ni terisi la dengan benda yang berfaedah sikit, bukan makan tidur je. Tu je la yang saya nak cakap. Sebenarnya saya nak cerita pasal field study saya kat Pusat Anak Permata Negara Putrajaya, tapi tak payah la kot. Bye bye UPSI ♥ ♥ 

Sunday, May 8, 2011

10 Hari Itu [Part 2]

Posted by Aziatie at 1:15 PM 3 comments Links to this post
Sambungan kisah 10 Hari Itu [Part 1]

6 Mei 2009
Saya habiskan masa kat sini dengan baca buku dan online je....
Rindu sem 1, 2, 3, 4..... Sem 5?.....

Baca buku vs dibaca buku....?
Agak-agak dah bosan, saya ajak kawan saya pergi KL sekali lagi sebab minggu lepas misi nak shopping kat Jalan TAR tak kesampaian sebab tersangat ramai orang. So, kami ingat nak pergi hari Jumaat, maybe tak lah bersesak. Sampai je sana, memang tak ramai macam hari weekend. Saya ingat nak beli dua tiga pasang kain nak buat baju kurung, cuti sem ni saya boleh jahit, tak ada lah boring sangat kat rumah nanti.

Susah jugak nak pilih sebab banyak sangat pilihan. Tapi yang saya berkenan semuanya brown colour, tak tahu kenapa. Dah tak nak warna yang sama la, pilih lain pulak. Saya beli 2 pasang kain kat Jakel Jalan Tar, satu untuk Ummi saya, satu untuk saya ♥ Dah beli kain dua pasang + dua tiga barang lain + makan + solat, saya pun ingat nak balik dah. Tapi rasanya awal lagi nak balik. Then kami pun pergi jalan-jalan kat KLCC kejap.

KLCC pun tak ramai sangat orang. So, bolehlah kami bersantai berjalan-jalan cuci mata sambil snap picture.. Tapi ni saja la gambar yang boleh saya share, gambar lain tak boleh letak dalam blog...
Suria KLCC

Hari ni agak panas....
Cantik kereta ni

Mat Saleh tengah landing

Hijau...

Bila dah lama ronda-ronda sekitar KLCC, kami pun ingat nak balik la, lagipun hari dah petang. Beli tiket ke Tg. Malim (bas pukul 6 petang) di kaunter Puduraya. Bila pukul 6, bas tak juga muncul-muncul. Tak apa la, dah biasa dengan hal macam ni. Tapi dah 6.30 petang bas tak datang lagi. Nak kata beli dengan ulat tiket, saya beli di kaunter kot. Tetiba datang seorang lelaki (pekerja syarikat bas ni) dengan tak bagi salam ke apa, marah-marah sambil rampas tiket yang berada di tangan saya "Ni ape kes ni! Tadi korang pergi mana?!"....

Ehh ehh... Slumberland je mamat ni ambil tiket aku, lepas tu marah-marah. "Saya tunggu sini dari pukul 5.40 tadi, tak ada pun bas ke Tg. Malim..." saya jawab dengan bersopan. Ikut rasa bengang ni, boleh je nak marah balik. Salah siapa pun saya tak tahu, bukannya saya nak naik bas free, bayar kot. Bukan kami dua orang je yang tunggu bas, diorang lagi la lama tunggu daripada saya, ada yang tunggu dari pukul 5.20 petang lagi.
Mesra Selalu?? ye ke.....
Costumer always right. Kalau lah dia tanya elok-elok kan bagus.. Macam ni la orang kita yang tak bertamadun, suka nak salahkan orang. Walaupun Puduraya dah cantik, tapi perkhidmatan (sesetengahnya la) masih lagi pada tahap rendah . Betul la apa yang selalu saya selalu dengar dan baca, Malaysia has first class facilities but Malaysians have third class mentality. Penat saya tunggu, akhirnya pukul 7.00 petang baru la dapat naik bas....

to be continue...

Saturday, May 7, 2011

10 Hari Itu [Part 1]

Posted by Aziatie at 11:11 PM 3 comments Links to this post
Assalamu'alaikum...
Dah lama sangat rasanya saya tak update blog ni. Bukan berhabuk lagi dah, tapi dah sampai tahap berlumut pun. Padahal saya bukannya busy, exam pun dah habis 30hb April hari tu. Saya cuba nak capai target at least satu entry seminggu, tapi tak kesampaian jugak. Tapi masa saya busy dengan assignment, rajin pulak saya update blog. Masalah problem sungguh.

Ketika saya sedang menulis entry ini, fikiran saya jauh melayang entah ke mana. Di saat semua orang mula bercuti semester, saya masih lagi di upsi sebab saya ada program 10hb Mei ni. Boleh je saya nak balik kampung, tapi once saya dah duduk kat rumah, berat la sikit saya nak datang upsi balik. Jadi, saya decide habiskan masa seminggu ni di upsi saja lah. Nasib ada lagi yang tak balik lagi, tak ada la sunyi sangat. Lama sungguh rasanya nak tunggu tibanya hari program tu.... Totally saya memang tak tahu nak tulis apa. Mungkin entry kali ni agak bosan (memang bosan). Saya tak nak cerita yang stress-stress.
Ahad lepas saya ke Pesta Buku 2011 di PWTC dengan dua orang kawan saya. Tersangatlah ramai orang hari tu sebab hari tu hari last pesta buku also hari cuti umum (hari pekerja). Maka bersesaklah kami dalam lautan manusia. Destinasi pertama saya tentulah ke booth Telaga Biru, misi mencari sebijik dua buku. nak pilih buku pun agak susah sebab bersesak-sesak. Saya lihat ramai juga kanak-kanak memilih buku, baguslah, kecil-kecil dah ada minat membaca bahan ilmiah. Saya tak lama di booth Telaga Biru, lepas dah dapat buku yang saya nak, saya terus ke kaunter bayaran. Lepas tu, saya ke booth lain, tapi sekadar tengok-tengok je la dan teman kawan saya memilih novel di booth Kaki Novel. Nasib baik saya tak suka novel, kalau tak saya rembat jugak dua tiga bijik.
Karangkraf
Agak-agak dah lama di PWTC, kami pun mula begerak ke Jalan TAR pulak. Perrgghh.. Ramai jugak manusia kat sini, baru je plan nak beli baju raya. Tak pe lah, lain kali la datang sini balik. Lepas jalan-jalan kejap kat sana, kami pun gerak ke Plaza Lowyat. Saya terpaksa ke sini sebab nak beli charger bateri kamera. Ikutkan kaki yang lenguh ni, dah tak larat nak jalan-jalan lagi. Ushar punya ushar, dapatlah jumpa charger yang saya nak. Tiap kedai lain-lain harga, kena pandailah cari yang reasonable price. Melayang pulak duit +-Rm70 even beli yang tak ori. Lepas tu singgah kejap Times Square tapi just window shopping je. Agak-agak dah penat, kami pun balik la.....
Ni je la buku yang saya beli + 2 majalah Solusi.. Tak boleh beli banyak sebab bajet dah lari  (kes charger bateri kamera rosak la ni...sabar je la...sabar itu indah )

* Cari booth MOY (majalah Ujang) tapi tak jumpa, ramai sangat orang......

Monday, April 25, 2011

Tips Lajukan Tonton Video Online [no buffering!]

Posted by Aziatie at 6:55 PM 23 comments Links to this post
Salam semua. Hari ini saya nak share tutorial nak melajukan buffering ketika menonton video secara online di youtube atau dimana-mana web . Tutorial ini saya dapat di biaqpila Saya dah cuba, saya rasa tips ni ok la kot. Sama-sama lah kita share tips seperti di bawah ni..

Untuk Pengguna Windows XP

1. Pergi ke RUN atau Windows + R dan taip system.ini seperti gambar dibawah

2. Kemudian akan keluar Notepad seperti gambar dibawah ini

3. Selepas keluar Notepad tersebut,  edit dan tambahkan teks dibawah ini

page buffer=1000000Tbps
load=1000000Tbps
download=1000000Tbps
save=1000000Tbps
back=1000000Tbps
search=1000000Tbps
sound=1000000Tbps
webcam=1000000Tbps
voice=1000000Tbps
faxmodemfast=1000000Tbps
update=1000000Tbps

4. Letakkan teks di atas seperti gambar dibawah ini

4. Kemudian save atau Ctrl + S dan restart PC.

Untuk Pengguna Windows Vista dan Windows 7

- Klik run atau taip Windows + R >  type system.ini
- Paste code yang diberi >  save as di desktop
- Copy file system.ini di desktop tu (file tu nama system je)
- Paste di My Computer >  Local Disk (Local Disk  C > Windows)

- Restart PC.

Cuba tengok video ni... Ada buffering tak.... kalau ada buffering boleh la cuba tips kat atas...

Sekian saja untuk kali ni.............

Kontroversi Nasi Lemak

Posted by Aziatie at 10:46 AM 4 comments Links to this post
Isu dalam pendidikan tak habis-habis.. Sekarang ni kita dengar pulak tentang arahan kerajaan supaya penjualan nasi lemak di kantin sekolah dihadkan (dibenarkan seminggu sekali sahaja). Apakah ceredik arahan kementerian ni? Sudah berfikir panjang ke sejauh mana berkesan penguatkuasaan ni? Saya ni bukan pembangkang, tapi apa yang tak releven saya takkan terima.

Kalau kita lihat masalah obesiti dalam kalangan murid di sekolah pada hari ni, adakah disebabkan nasi lemak semata? Sejak zaman dulu lagi nasi lemak dijual di kantin sekolah atau mana-mana kantin pun, tapi tak ada pun isu nasi lemak menyebabkan obesiti. Lagipun nasi lemak yang dijual di kantin sekolah taklah 'berlemak' sangat santannya. Jadi, apa masalahnya? Saya rasa makanan lain lagi tinggi tahap kolestrolnya.

Sekatan penjualan nasi lemak kepada sekali seminggu tidak akan menangani isu obesiti pelajar jika kesedaran mengenai pemakanan berkhasiat pada kalangan ibu bapa masih rendah. Segala-galanya bermula dari rumah. Cuba lihat trend pemakanan sekarang, ramai ibu bapa yang 'mengajar' anak mereka makan makanan segera. Tengok la dalam peti ais, kabinet dapur, segala jenis junkfood ada , fastfood ada, bigfoot je yang tak ada. Asal boring je goreng nuget, sosej, fries dan macam bagai.
Itu makanan kat rumah, kalau makanan kat luar rumah? Kita dah biasa tengok ramai ibu bapa mengajak anak mereka makan di restoran segera, macam dah jadi rutin. Segala jenis restoran segera mereka terjah. Makanan segera macam ni lah yang menyebabkan faktor obesiti kepada kanak-kanak. Kalau hari pasar malam, beli macam-macam, jagung cup, ayam goreng, apam balik, air gas..bla..bla..bla.. Sekarang kanak-kanak lebih tahu nama makanan segera berbanding makanan tradisonal sendiri. Apedehal.....

Saya nak cakap.....
  • Kalau kantin sekolah tak jual nasi lemak, kat luar pun banyak, kedai mamak pun ada...errkk...
  • Satu dunia makan nasi lemak, tapi tak kecoh pun. Dalam flight pun orang makan nasi lemak.
  • Obesiti bukan sebab pemakanan saja, faktor genetik pun ada..
  • Budak sekarang ni malas bersenam, sebab tu lah gemuk. Asyik main game, facebook, berblogging ^^,
  • Kalau nasi lemak 'diharamkan', siapa nak beli surat khabar Utusan? budak-budak dah tak baca surat khabar Utusan Malaysia. Ye la, surat khabar Utusan la buat bungkus nasi lemak. Kalau nak harap budak-budak ni baca jangan harap la, tak minat. Kalau buat bungkus nasi lemak baru la baca...

.............
............
............
............
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

kucing ni pun ada masalah obesiti... sebab nasi lemak la ni~
Argghh... saya tak nak bebel banyak pasal nasi lemak ni. Nak pergi study pulak, esok exam....
Note: Saya pun makan nasi lemak, tapi tak la sampai tahap obes...
 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal