Thursday, December 2, 2010

Jom Balik Cuti

Posted by Aziatie at 6:11 PM 0 comments Links to this post
~Jumpa lagi di semester hadapan~

FACEBOOK : tempat kutuk mengutuk?

Posted by Aziatie at 5:45 PM 0 comments Links to this post
Sekarang ni semua orang ada facebook, pak cik makcik pun sibuk berfacebook kat rumah. Budak umur 4 tahun pun nak jugak facebook. Apatah lagi remaja atau student sekolah, kolej atau IPT, boleh dikira berapa orang yang tak ada akaun facebook. Tapi ramai juga la yang salah guna facebook ni (saya pun pernah mungkin??)...
Mencaci orang Islam adalah kefasikan dan membunuhnya adalah kekafiran. (Sahih al-Bukhari)
Ramai juga yang menggunakan facebook ni untuk menjatuhkan maruah orang lain, macam dah jadi trend sekarang. Tak nak state la group apa sebab ramai yang dah tahu rasanya. Banyak group yang mengutuk/membenci  individu ada di facebook (I hate si A....Kami tak suka si B..saya benci si C). Fan dalam group tu pulak hantar post dan komen yang memalukan/menjatuhkan imej orang yang dikutuk. Kesian pun ada kadang-kadang. So....kalau boleh kita elak la dapat dosa free kutuk-kutuk orang kat facebook ni. Orang tu tak menyusahkan kita pun. Biarlah dia dengan cara dia. Kalaulah dia buat keburukkan, doakanlah dia supaya berubah....


"Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan buruk-sangka (kecurigaan), kerana sebagian dari buruk-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang."  (Al-Hujuuraat, ayat 12)


Sekian saja untuk kali ini..... ^^





Wednesday, December 1, 2010

Roti Yang Meloyakan

Posted by Aziatie at 2:36 AM 0 comments Links to this post
image001 Roti Sedap Tapi Ngeri!!
Ada iras-iras kan?

image003r Roti Sedap Tapi Ngeri!!
errkk...

buweeekkk!!

image007aq Roti Sedap Tapi Ngeri!!
Selera sungguh budak nie makan..

breadartist34 Roti Sedap Tapi Ngeri!!

breadheads4 Roti Sedap Tapi Ngeri!!
breadartist4 Roti Sedap Tapi Ngeri!!
breadartist24 Roti Sedap Tapi Ngeri!!
macam bilik forensik pon ada...

Sungguh berseni roti-roti tadi. Nama pembuat roti tadi adalah Kittiwat Unarrom yang juga merupakan seorang artis seni. Dia memulakan kerja membuat roti ngeri ni sejak dia menonton filem siri "Saw". Macam-macam perisa ada seperti coklat, mocca, strawberry dan lain-lain lagi. Tapi yang pelik, walaupun roti ni nampak seram, ramai yang beli. Pelik sungguh selera pembeli tu...macam tu pun ada ke? Roti yang bentuknya menyerupai bentuk organ tubuh manusia ini pernah masuk dalam Guiness Book Of Record pada tahun 2006.

Tu je kot yang saya nak cerita...kalau kat Malaysia ada buka kedai roti macam ni agak-agak dapat sambutan tak??...loya tekak pulak tengok lama-lama, hilang selera la....Tapi dalam Islam, kalau sesuatu makanan tu kelihatan jijik, haram hukumnya untuk dimakan....wallahu'alam...

Tuesday, November 30, 2010

Semalam Adalah Sejarah

Posted by Aziatie at 6:34 PM 0 comments Links to this post
Sedar atau tidak, kita sebenarnya sudah berada di penghujung 2010 dan sebulan lagi kita akan menjejakkan kaki ke tahun baru. Cepatnya masa berlalu tinggalkan kita semua. Terasa baru sahaja bangun dari tidur, sekarang matahari sudah hampir terbenam. Begitulah cepatnya waktu berlalu yang datang dan pergi begitu cepat sekali. Kadang-kala bila mengimbas masa lalu, zaman kanak-kanak dan zaman sekolah, terasa seperti tak percaya bahawa kita sudah dewasa Maka, semakin singkatlah masa yang kita ada untuk hari yang mendatang. 

Imam Ali r.a. pernah bertanya kepada ratusan muridnya, "apakah yang paling jauh dari dunia ini?". Namun, tak satu pun daripada ratusan muridnya yang mampu menjawab pertanyaannya dengan tepat. Lalu Imam Ali r.a. itu pun berkata dengan bijaknya bahawa yang paling jauh dari dunia ini adalah waktu lalu (masa lalu). Mengapa? Kerana tak ada satu manusia pun yang mampu kembali kepada masa lalunya.

Masa yang lalu akan terus menjauh, sangat jauh dan tak akan pernah kembali lagi yang akan menjadi sejarah hidup kita. Dalam pantasnya masa berlalu telah mengajar kita untuk berfikir siapakah kita dan kenapa Allah swt menciptakan kita di muka bumi ini. Adakah kita seorang yang tidak menghargai waktu dan hanya membiarkan waktu itu berlalu tanpa dengan ruginya dan adakah kita telah menjalankan kewajipan kita sebagai khalifah di bumi Allah ini. Mungkin ya, mungkin tidak. Masa yang pergi membuat kita kembali mengingati kepada diri dan yang Maha Pencipta. Sedar akan kita hanyalah pengembara di bumi-Nya yang hanya singgah sebentar dan akan berlalu pergi apabila tiba masanya kelak.
orang-orang beruntung : HARI INI LEBIH BAIK DARIPADA SEMALAM
orang-orang rugi : HARI INI SAMA SAHAJA DENGAN SEMALAM
orang-orang celaka : HARI INI LEBIH BURUK DARIPADA SEMALAM












Monday, November 29, 2010

Kenapa Saya Buat Blog?

Posted by Aziatie at 6:12 PM 0 comments Links to this post
Kenapa saya blogging? kadang-kadang saya pun ada terfikir kenapa saya suka 'hobi' baru saya ni. Kalau sesetengah orang yang blogging, mereka mungkin buat blog sebab ada alasan tersendiri seperti untuk meluahkan perasaan, menceritakan pengalaman hidup, tambah pendapatan, tambah rakan blogger dan macam-macam lagi. Semua tu bergantung kepada individu sendiri la, tapi kebebasan untuk berblogging jangan sampai disalah guna sudah.

Saya sebenarnya mentah lagi dalam dunia blogging (lebih kurang 1 tahun je). Pada mula-mula saya buat blog, saya gunakan blog saya sebagai 'dairi' harian. Apa yang saya buat, apa yang saya suka, apa yang saya tak suka, lagu yang saya dengar pun saya letak dalam blog. Saya anggap blog ni sebagai satu tempat untuk saya luah perasaan saya sebab saya tak suka update status di facebook. Waktu tu, kawan-kawan saya sahaja yang visit blog saya.

Lepas beberapa bulan saya berblogging, saya mula terfikir kenapa saya perlu tulis semua tu dalam blog saya?? Apa yang saya dapat nanti? Kenudian saya terfikir, kenapa tidak saya menjadikan blog saya lebih berinfo sikit supaya dapat saya kongsi dengan lebih ramai orang. Kenapa saya perlu tulis tentang hidup saya yang tak menarik & boring di blog, rasa macam syok sendiri pun ada. Perlu ke saya berkongsi dengan satu dunia tentang kehidupan saya? Lepas sekian lama saya fikir...saya nekad untuk delete semua entry lama yang bagi saya tak mendatangkan banyak faedah untuk saya. 

Tak berapa lama lepas tu, maka terciptalah blog kesayangan saya ni yang ada sikit 'hala tuju'. Walaupun ada entry dalam blog saya hanya dicopy paste daripada blog-blog lain, tapi saya rasa itu tak jadi masalah sebab tujuan saya blogging adalah untuk 'sumbat' apa yang saya rasa menarik dan asalkan saya dapat berkongsi sedikit maklumat yang saya tahu dengan semua visitor. Alhamdulillah, usaha saya selama ni tak la sia-sia. Selepas blog saya bertukar wajah, lebih ramai yang visit blog saya. Pernah dalam satu bulan, blog saya menerima lebih daripada 5,000 visitors. Paling membanggakan saya visitors blog saya bukan hanya dari Malaysia, tapi juga dari seluruh dunia (US, German, Brunai, Canada, Japan etc). Hari ni trafik di blog saya semakin bertambah dan diharap semua mendapat manfaat daripada blog ni walaupun saya sedar blog saya masih banyak kelemahan yang saya akan perbaiki dari masa ke masa...insyaALLAH.
Nota kaki:
Bukan trafic yang saya mahu, bukan nama yang mahu saya cipta. Sekadar ingin mendapat sedikit kebaikkan melalui peluang, ruang dan kemudahan yang ada. Moga apa yang saya buat ini memberi kebaikkan bersama....sekian...jumpa lagi ^^

Sunday, November 28, 2010

Aku Bersyukur Pada-Mu

Posted by Aziatie at 3:00 AM 0 comments Links to this post
Bismillahirrahmanirrahim...
Dah lama rasanya saya tak post entry dalam blog ni, minggu ni saya agak busy sebab minggu exam. Walaupun kawan-kawan saya di U lain dah habis exam, tapi saya & kawan-kawan saya belum habis lagi exam. Dalam hati terdetik "kan best kalau aku pun boleh balik, lepak-lepak kat rumah sekarang, makan sedap-sedap...kawan semua dah boleh cuti sem, tapi aku?"......kadang-kadang terfikir juga...mengeluh....tak puas hati... Bila difikir balik "tak bersyukurkah aku?"...

KENAPA AKU MASIH TIDAK BERSYUKUR??

Bila dihayati gambar-gambar kat atas tu, baru la sedar betapa diri ini amat bertuah, syukur padaMu ya Allah...aku masih lagi diberi kemudahan dalam  hidup walaupun kadang-kala aku tak dapat apa yang aku nak. Masih ramai yang tidak ada peluang untuk makan, meneruskan kelangsungan hidup mereka apatah lagi untuk belajar atau bersekolah.......

Firman Allah dalam Surah An-Nahl ayat 18:

"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah yang dilimpahkan-Nya kepada kamu, tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani."

Sesungguhnya sudah pasti kita tidak mampu menghitung atau mengira nikmat-nikmat Allah yang diberikan kepada kita tanpa meminta sebarang balasan. Perlulah kita sedar segala nikmat yang dianugerahkan tidak kira ketika sihat, suka, nikmat kesihatan, ketika diberikan kesenangan dan sebagainya...

Alhamdulillah, syukur padaMu atas semua nikmat yang Kau berikan padaku.......






 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal