Saturday, November 26, 2011

Vlogger vs Blogger

Posted by Aziatie at 1:38 AM 0 comments Links to this post
Assalamu'alaikum.....
Sebelum masuk tahun baru hijrah, saya nak post entry ni dulu... Maybe ni entry saya yang terakhir....untuk tahun 1432H ni... Jumpa lagi di tahun 1433H..Insya'allah...

Apa itu vlogger? Kalau blogger ramai yang dah tahu. Ok lah, tak payah sembang banyak, vlogger ni ialah blogger yang yang menggunakan kamera, video cam atau yang sewaktu dengannya untuk merakam dan menyampaikan pesanan, pandangan, lakonan etc. Kemudian mereka akan upload video tu di youtube atau blog. So, sebab tu lah diorang dinamakan VLOGGER (Video Blogger)....

Antara top vlogger kat Malaysia ni ialah Anwar Hadi, Mat Luthfi, Aiman Azlan, Maria Elena dan lain-lain yang saya tak kenal. Sekarang dah mula nampak ramai yang minat nak jadi vlogger. Bagi saya, kalau yang lelaki ok la kot. Tapi kalau vlogger perempuan...... Vlogger perempuan ada yang ok tapi kalau Cikgu Syida.... NO KOMEN... Tapi dia la yang paling femous dalam ramai-ramai vlogger... Siap dapat masuk tv, radio, jadi tetamu undangan dalam talkshow bagai.... kelas kau jah...
Saya bukan nak cerita pasal Cikgu Syida, tapi saya just nak bagi pendapat saya pasal VLOGGER. Untuk menjadi seorang vlogger, bukan senang, mesti kena berani & kreatif. Tak macam blogger yang boleh tulis sesuka hati sebab orang tak kenal siapa kita :)  Tapi, saya tengok ada vlogger yang tak guna peluang sepenuhnya untuk sampaikan mesej berguna kepada penonton. So, saya rasa mereka agak rugi sebab bakat ber'vlogging' mereka tu digunakan untuk hiburan saja... Tak salah pun nak berhibur, tapi kalau selitkan sikit unsur +ve kan lagi bagus.......

Bagi perempuan pulak, banyak perkara kena ambil kira kalau nak jadi vlogger. Pertamanya mestilah kena jaga aurat & adat sebagai muslimah... Kalau dah tutup aurat pun, tapi kalau dalam vlog anda menyanyi? itu pun dikira aurat~ Nampak simple...

Tapi saya jarang tengok vlog sebab kalau tengok youtube selalu buffering... So, baca blog lagi best..... Tapi ada satu video yang saya rasa tak sia-sia saya tunggu 13 minit... Yapp...Video Matluthfi yang latest: Rokok & Kopiah.... Banyak interpretasi yang dapat dibuat lepas tonton video ni... Sebelum ni saya tak la follow sangat vlog Matluthfi sebab vlog dia yang sebelum ni bagi saya biasa-biasa je, tapi video rokok & kopiah ni memang terbaik..... Macam tengok filem pendek.... Brilliant !




Kepercayaan tanpa rasional _ buta
Rasional tanpa kepercayaan _ kontang

jangan sampai jadi perigi buta, sudahlah buta, kontang lagi.....

Nota buku lima:
  • Lama dah tak jenguk blog ni.. bersawang dah.... 
  • Vlog & Blog sama je... Semua ada kelebihan & kekurangan masing-masing..
  • Saya tak mungkin vlogging... Takde bakat langsung...
  • Jangan lupa baca doa akhir tahun & doa awal tahun....
  • Salam Maal Hijrah 1433H...
  • Thanks semua yang sudi skodeng blog ni... :)
Sekian saja untuk kali ni.... Wassalam..
 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal