Thursday, March 31, 2011

Lepat vs Pengat

Posted by Aziatie at 5:05 PM 4 comments Links to this post
   VS

Mesti ramai yang tahu kewujudan dua jenis makanan tradisi melayu ni. Kalau la orang melayu tapi tak tahu pengat & lepat, saya rasa baik dia tukar kewarganegaraan la. Jadi la warganegara Zimbabwe, tak pun warga Nigeria. Entah-entah diorang pun tahu lepat & pengat tu apa...LoL..... Walaupun ni kuih orang lama-lama, orang muda macam saya (eheem eheem) ni kena la tahu jugak. Kalau tak ada yang lama, manakan ada yang baru....

Ok la, berbalik kepada topik kita..... Lepat adalah sejenis kuih yang dikukus di dalam daun pisang.  Bahan utama untuk buat lepat ni ialah santan dan gula melaka. Bahan-bahan lain mengikut jenis lepat yang nak dibuat. Saya bukan nak jadi Chef Lepat hari ni, so tak nak cerita pasal resepi or cara nak buat resepi lepat. Lepat ni ada banyak jenis antaranya yang kita biasa jumpa ialah lepat pisang, lepat ubi, lepat labu, lepat jagung dan macam-macam lepat lagi.Satu lagi lepat yang saya pernah tengok tapi belum pernah cuba ialah lepat liat. Lepat ni famous kat bahagian utara. Liat sangat ke lepat ni...? Mungkin la, sebab lepat liat dibuat daripada tepung pulut. Awas kepada yang pakai gigi palsu bila makan lepat ni, kalau tercabut naya. Ada satu teka-teki pasal lepat liat ni.....jawab jangan tak jawab....
Antara kapal terbang & lepat liat, mana satu lagi tinggi?
Jawab, jangan tak jawab. Nak tahu jawapan..? Baca entry ni sampai habis (paksaan ni..)...
Ni la lepat liat....
Dah habis cerita pasal lepat, sekarang pasal pengat pulak. Pengat ni sejenis kuih atau makanan tradisional melayu yang berkuah yang selalu dijadikan pencuci mulut. Pengat also dibuat daripada santan dan gula melaka. Pengat tak dikukus, tapi dididih sambil dikacau. Pengat yang wujud kat Malaysia antaranya ialah pengat pisang, pengat durian, pengat labu, pengat sukun, pengat keledek, pengat ubi, pengat butir nangka dan macam-macam lagi.
Pengat pisang...Orang Penang panggil LEPAT pisang....

Apa motif saya tulis pasal lepat dan pengat sebenarnya...? Sebab saya nak bagi tahu beza antara LEPAT dan PENGAT. Pagi tadi saya ada tersembang pasal lepat dengan seorang kawan yang dari Penang dan seorang lagi dari Kelantan. Ada miscomunication di situ bila budak Penang tu bagitahu pengat is lepat.. Get what I mean..? Dia cakap orang Penang panggil pengat tu lepat dan lepat pun dipanggil lepat. Yeke..... 

Lepat & pengat jauh beza... Ni kalau saya kahwin dengan orang Penang naya la. Mak mertua suruh buat lepat pisang (pengat pisang), saya pun buat la lepat pisang, terlebih rajin pulak...hehehee.. Bagi saya, ni la keunikan orang Penang (tak semua kot, maybe dua tiga orang je). Pengat dipanggil lepat. Lepat pun dipanggil lepat. Biskut dipanggil roti. Roti (gardenia etc) dipanggil roti benggala. Selipar dipanggil kasut. Kasut pun dipanggil kasut.....

Jawapan kepada teka-teki:
LEPAT LIAT. Sebab kapal terbang sampai langit je. Lepat liat sampai ke lelangit....huhuuu
Sekian saja untuk kali ni......thanks for reading (^^,)

Disebalik April Fool

Posted by Aziatie at 3:25 PM 1 comments Links to this post
Pada setiap tanggal 1 April, ada sahaja orang (terutama anak-anak muda) yang merayakan hari tersebut dengan membuat pelbagai kejutan atau sesuatu aneh yang di luar jangkaan. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April. Namun, tahukah anda jika perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap kaum Muslim Sepanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebahagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)

Sejarah April Fool


Perayaan April Fool yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berasal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. The April’s Fool Day berasal dari satu episod sejarah Muslim Sepanyol pada tahun 1487 atau bersamaan dengan 892 H. Sebelum mengungkap tragedi tersebut, ada baiknya kita melihat sejarah Sepanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Sepanyol tumbuh menjadi satu negeri yang makmur secara beransur-ansur. Pasukan Islam tidak setakat berhenti di Sepanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitarnya menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang terletak di pergunungan.

Islam telah menerangi Sepanyol. Ini kerana sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Sepanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Sepanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mengamalkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Quran, tetapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Quran. Mereka selalu berkata untuk tidak minum khamar, bergaul bebas, dan segala macam hal yang dilarang oleh Islam. Keadaan seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Sepanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Sepanyol, namun mereka selalu gagal. Mereka telah mencuba beberapa kali tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah perisik untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Sepanyol. Akhirnya perisik itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Sepanyol, yakni yang pertama adalah harus melemahkan iman mereka dahulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara percuma ke dalam wilayah Sepanyol. Muzik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari berbanding membaca Al-Quran. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya adalah untuk menyemarakkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Sepanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Sepanyol jatuh dan berjaya dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang dibantai, tetapi juga rakyat biasa, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dibantai dengan sadis dan kejam.

Satu persatu daerah di Sepanyol ditakluki. Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk Islam di Sepanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan mulai sepi, yang tinggal adalah ribuan mayat yang bergelimpangan dan bermandikan aliran darah. Tentera Salib mengetahui bahawa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentera Salib itu meneriakkan pengumuman, bahawa para Muslim Granada boleh keluar dari rumah dengan aman dan dibenarkan berlayar keluar dari Sepanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Sepanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Sepanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentera Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam dibenarkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentera Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Sepanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentera Salib menggeledah rumah-rumah yang telah ditinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentera Salib itu membakar rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Manakala ribuan umat Islam yang berada di pelabuhan berasa terkejut ketika tentera Salib juga membakar kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Sepanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak boleh berbuat apa-apa kerana sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anak yang masih kecil. Lalu tentera Salib segera mengepung mereka dengan pedang yang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentera Salib itu segera membunuh umat Islam Sepanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentera Salib terus membunuh orang awam yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Sepanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristian pada setiap tanggal 1 April sebagai “The Aprils Fool Day”.

Bagi umat Islam April Fool tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari dimana ribuan saudara seimannya disembelih dan dibantai oleh tentera Salib di Granada, Sepanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak layak jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan merayakan April Fool, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Fool, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai terhadap ribuan saudara-saudaranya di Granada, Sepanyol, beberapa abad silam.


April Fool Merupakan Perayaan Pembantaian Umat Islam, Tidak Layak Dirayakan

Umat Islam sangat tidak patut merayakan “The April Fool Day” kerana kebiasaan itu didasarkan untuk memperingati peristiwa pembantaian umat Islam di Sepanyol pada 1 April 1487 Masihi.

Ir.H.Asmara Dharma, seorang cendekiawan muslim dari Indonesia menuturkan di dalam tulisannya; “Umat Islam banyak yang “latah” dan merayakan April Fool tanpa mengetahui dasar dan asal muasal peristiwa tersebut”

Ia menjelaskan, perayaan April Fool itu didasarkan atas peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentera Salib terhadap negara Sepanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Mac 1487 Masihi.

Kota-kota Islam di Sepanyol seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisbon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berjaya dikuasai tentera Salib.

Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Sepanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada. Tentera Salib itu menjanjikan keselamatan dan membolehkan umat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Sepanyol dan tidak membawa sebarang persenjataan mereka.

Namun, ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya berlabuh di pelabuhan segera dibakar dan kaum muslim dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah kerana darah.

Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji tersebut terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day.”

Selanjutnya, Dharma menjelaskan, peristiwa “The April Fool Day” itu dipopulerkan dengan “ritual” yang mempersendakan, menipu dan memperbodohkan orang lain tetapi bernuansa gembira.

“Ritual tersebut disyaratkan agar orang-orang yang dipersendakan tidak boleh berasa marah atau membalas” katanya.

Sumber: http://www.eramuslim. com

Nota Hati Seorang Blogger [Part 1]

Posted by Aziatie at 12:59 PM 2 comments Links to this post

Entry ni saya tak nak tulis banyak sebab saya just nak ajak semua especially kawan-kawan UPSI (terutama kepada kawan-kawan AT10) ke Bengkel Penulisan Kreatif yang akan diadakan di Auditorium Utama. Elok sangat tarikh bengkel ni 10 April, rasa-rasanya ramai free hari tu sebab assignment semua dah submit. Yuran penyertaan pun RM3 je, nasi kerabu pun dah naik harga jadi 4 riyal setengah (rm4.50) sekarang taw.....

Insya'allah kalau tak ada aral melintang, saya akan join bengkel tu sebab saya sangat minat hasil penulisan Ustaz Pahrol Mohd Juoi. Setakat ni saya ada beli dua tiga buah buku beliau dan selalu jugak baca blog beliau. Kalau nak baca blog Ustaz Pahrol, boleh ke Blog Genta Rasa (klik sini).

Ok lah...Sekian saja untuk kali ni.... Nanti saya story pasal bengkel tu nanti.....Wassalam....

Tuesday, March 29, 2011

Origami Durian

Posted by Aziatie at 2:39 PM 3 comments Links to this post
Baru seminggu saya tak update blog, tapi rasa macam lama sangat. Minggu yang busy dengan assignment dah pun lepas, alhamdulillah.... Sekarang ada dua lagi assignment yang tak siap-siap, bila lah agaknya nak siap. Assignment letak tepi dulu, sekarang nak update blog.... (^^,)v
Sekarang ni kan dah mula musim durian, jadi saya pun nak story tentang durian la. Ramai yang suka durian, dan ramai juga yang tak suka durian. Tengok gambar mat saleh kat atas tu, beriya cium bau durian... Kalau yang tak suka dengan bau durian, tahan je la hidung tu. Tapi kalau tak suka bau durian, boleh la cuba origami durian sebab origami durian tak berbau.... Selalu kita dengan origami katak, burung jinjang, bintang dan origami yang simple-simple je... Kalau sesiapa yang suka buat origami dan banyak masa, saya suggest la buat origami durian ni.. Ok, kat bawah ni ada steps untuk buat origami durian... (clik pada gambar untuk besarkan atau open image in new tab)...

Bila dah siap yang step kat atas tu, buat seperti step kat bawah ni......

Lepas tu, cantumkan.......
image
Taaaaadaaa...dah siap....senang kan....
image
Ada Paheemm ?? saya pun tak paham macam mana nak buat..... dalam proses nak belajar... memang kena SABAR...... bila dah master, saya tulis steps yang detail....tapi, bila gaknya tu...?? kalau ada yang tahu, ajarlah saya.....


sumber gambar : http://www.friedchillies.com

Thanks

Posted by Aziatie at 2:01 PM 0 comments Links to this post
Terima kasih kerana membuat pesanan.
Sila SMS ke nombor 013-994 7489 untuk pengesahan pesanan anda.
You'll get best price and free consultation from me.. :)

Sincerly,
Mas Aziatie (Facebook)
Email:  aziatie@gmail.com
Hp no:  013-994 7489

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal