Thursday, January 20, 2011

Pokok Yahudi (Pokok Gharqad)

Posted by Aziatie at 11:27 AM
Nabi saw bersabda dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Muslim dan al-Tirmidhi bermaksud: "Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah akan berlaku peperangan di antara orang Islam dan Yahudi, maka pada waktu itu (tentera) Yahudi akan dibunuh oleh (tentera) Islam, sehingga apabila orang Yahudi berselindung di sebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu akan bersuara dengan katanya: 'wahai muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini ada Yahudi, marilah bunuhnya', kecuali POKOK GHARQAD (yang tidak bersuara), kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi".


Hadis ini menceritakan tentang peristiwa akhir zaman iaitu waktu hampir kiamat. Pada waktu ini tentera Yahudi yang dipimpin oleh Dajjal akan berperang dengan orang Islam. Dalam peperangan ini, orang Islam akan dapat membunuh dan menewaskan orang Yahudi sehinggakan apabila mereka berselindung di sebalik mana-mana batu dan pokok untuk menyelamatkan diri, maka dengan izin Allah pokok dan batu akan memberitahu tentera Islam tentang Yahudi yang berlindung di sebaliknya. Akan tetapi satu pohon yang tetap berdiam diri dan akan bersekongkol dengan Yahudi iaitu pohon yang bernama Gharqad.

 
Daripada maklumat yang ada pada laman web Jewish National Fund http://www.jnf.org, yahudi ini ada satu dana kebangsaan yahudi yang khas untuk penanaman pokok. Bayangkan, satu dana kebangsaan khas untuk tujuan tersebut disamping motif utamanya adalah untuk mencari tanah untuk puak yahudi ini tinggal. Ini juga menyatakan mereka telah berjaya menanam sebanyak 240 juta pokok dan projek-projek lain.

yahudi begitu yakin bahawa pokok itu akan menlindungi mereka. Tapi kenapa mereka tidak percaya Allah itu tuhan mereka?


2 comments on "Pokok Yahudi (Pokok Gharqad)"

Anonymous said... [Reply to comment]

naseb baek kt umah ak x de tnm pkok ni......

Aziatie on January 20, 2011 at 11:40 AM said... [Reply to comment]

Anonymous : sure ke kat umah awak xda tanam pokok ni? kot la ada tumbuh dalam semak kat belakang umah..hehe

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal