Monday, October 4, 2010

10 Jam termahal di dunia

Posted by Aziatie at 12:27 AM


USD$734 000
Dicipta oleh seorang penempa emas berkurun lalu. Jam ini dicipta dengan keupayaan tidak terpengaruh dengan tarikan graviti. Dibina dengan emas 18 karat berwarna kuning.
USD$ 800 000
Menggunakan kulit buaya asli dan perincian gear di dalamnya cukup sempurna. Badan utama jam diperbuat dari platinum/emas putih. Mempunyai kalendar bulan dan sebagainya.
USD$860,000 : Louis Moinet Magistralis
Bahan yang digunakan di dalam merupakan batuan mateorit berusia 2000 tahun dan di luarnya adalah emas 18 karat yang mahal. Mempunyai kalendar bulan dan sebagainya.
USD$1 juta : Hublot Black Caviar Bang
Diperbuat dari emas putih 18 karat dengan bertatahkan 322 berlian dan dibentuk secara persegi dan diletakkan di sekeliling jam tersebut.
USD$1.1 juta : The Chopard Super Ice Cube
Diperbuat dari emas 66 karat dan ditempa secara kasar. Kelihatan hodoh dan tidak kemas namun harganya melebihi USD$ juta. Betul-betul kelihatan seperti ais bukan?
USD$1.3 juta : Patek Philippe Sky Moon Tourbillon
Merupakan hasil tempaan oleh Patek Philippe yang mempunyai pelbagai fungsi. Kelihatan seperti jam biasa namun sebenarnya mempunyai kalendar bulan, fasa pembentukan bulan dan sebagainya.
USD$1.5 juta : Vacheron Constantin Tour de liIle
Jam ini mempunyai 834 bahagian dan boleh memaparkan waktu di 2 zon berlainan. Selain itu jam ini mempunyai kalendar bulan, arah mata angin dan sebagainya.
USD$4 juta : Patek Philippe's Platinum World Time
Diiktirafkan sebagia jam paling mahal pada tahun 2002, memaparkan waktu di 24 zon berlainan di dunia dan secara automatik akan menyala sewaktu keadaan persekitaran gelap.
USD$11 juta : Patek Phillipe's Supercomplication
Merupakan jam termahal keluaran Patek Phillipe aygn ditempa pada 1932 untuk kegunaan Henry Graves Jr. Diperbuat daripada emas kuning dan mempunyai dua permukaan berlainan.
USD$25 juta : 201-carat Chopard
Jam berada di tengah-tengah dan dikelilingi oleh emas 201 karat. Mengandungi 15 karat berlian berwarna merah jambu, 12 karat berlian biru dan 11 karat berlian putih. Terdapat juga lebih 600 berlian kuning di sekelilingnya.

* Apa guna pakai jam mahal-mahal, tapi tak menepati masa...... * Jangan terlalu mengagumi kenikmatan dunia yang sementara ini, di Sana lebih kekal abadi.....
   

0 comments on "10 Jam termahal di dunia"

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal