Friday, October 15, 2010

Kucing Comel & Unik

Posted by Aziatie at 2:58 AM
Kali ni saya nak tulis pasal kucing pulak. Ada banyak spesis kucing kat dunia ni yang semuanya comel & unik. Jom kita tengok beberapa spesis kucing kat bawah ni......check it out....


Scottish Fold
tomeinye....

Mata boolat
kucing macam burung hantu seperti ni disebut Scottish Fold juga kadang-kadang dipanggil Coupari. Nama asalnya adalah Flops untuk “floppy ” ears. Nama Scottish Fold menjadi nama yang berkembang di tahun 1966. Perbezaan yang ketara bagi  baka Scottish Fold adalah telinganya dimana ia melipat kebelakang dan kebawah. Ia adalah kucing yang sesuai untuk dibela. Ia adalah kacukan antara kucing baka American Shorthair dan baka British Shorthair. Kebanyakkan warna yang selalu didapati adalah seperti corak tabby, kulit kura-kura dan calico.
Sphynx
Pelik tengok kucing ni....
Dengan badan yang tanpa bulu, telinga besar dan berbadan kecil, kucing ni nampak unik. Ia adalah kucing yang bijak dan suka meneman dan kucing ini jarang dijumpai. Badannya yang sederhana, keras dan berotot dengan dada bulat yang lebar. Manakala belakangnya sedikit melengkung. Bulunya adalah biasa dan nampak seperti tiada bulu. Warna bulunya adalah seperti pigmen kulitnya dan hanya terdapat sikit bulu pada badannya. Peterbald


Kucing ini berasal dari Rusia. Mereka sebenarnya bukannya tidak berbulu tetapi bulu mereka sangat pendek. Seekor Peterbald memiliki ciri yang unik kerana badannya yang ramping,  mata berbentuk almond, dan telinga besar.


Turkish Angora


Baka Turkish Angora adalah kucing berbaka secara biasa, berasal dari kucing baka Manul yang dibela oleh orang Tartar, yang kemudiannya berhijrah ke Turki dan dianggap sebagai khazanah oleh negara tersebut. Jika kita ingin memiliki baka Turkish Angora, ia dianggap sebagai salah satu baka kucing yang terpandai, setia, aktif dan ceria. Badannya yang seimbang dan bersaiz sederhana dengan pinggang kurus yang panjang serta kaki yang panjang. Bulunya yang berkilat dan sederhana panjang. Walaupun berwarna putih ia juga boleh mempunyai pelbagai jenis warna dan corak.Oriental ShorthairSeperti kucing baka Siamese, bulunya boleh terdiri daripada pelbagai jenis warna pelbagai sehingga menghasilkan baka Oriental. Personaliti baka Oriental ini adalah menarik seperti bulunya dan akan senantiasa menemani kita sepanjang hari. Badannya yang panjang dan berkilat, boleh melentur dan bergerak tetapi berotot. Bulunya yang pendek, bertekstur sederhana dan lembut, hampir kepada badan dan mempunyai lebih kurang 300 warna yang berbeza.


Japanese Bobtai


Baka Japanese Bobtail berasal dari Jepun. Disana ia dibela berkurun lamanya. Ia kuat, sihat dan mempunyai rintangan yang kuat terhadap penyakit.  Badannya yang panjang, bersaiz sederhana mempunyai otot yang kuat.  Bulunya yang pendek dan sederhana panjang, lembut  dengan tidak mempunyai bulu halus. Manakala yang berbulu panjang, bersederhana hingga ke panjang dan lembut. Terdapat bulu berwarna tiga, dua, tabby dan padu.


Maine Coon

Badannya yang bersaiz sederhana sehingga besar, berotot dan berdada lebar dengan perwatakkan yang seimbang. Bulu Baka Maine Coon adalah berat dan tidak terurus, tetapi pendek pada bahu dan panjang pada perut di belakang kaki. Ekornya pula panjang.  Baka Maine Coon datang dalam pelbagai warna seperti warna kura-kura dan warna ceria, tidak termasuk corak. Ia adalah kacukkan antara kucing baka domestik Amerika dan kucing berbulu panjang seperti Angora.

Norwegian Forest Cat


Sekali pandang kita dapati baka Norwegian Forest Cat ini kelihatan seperti Main Coon dan ini tidak pelik kerana kedua-duanya berasal dari kawasan yang dingin. Dipanggil oleh orang tempatan dengan panggilan ‘Wegies’. Ia merupakan kucing yang menawan dimana bulunya yang panjang memerlukan kurang disikat jika dibandingkan dengan kucing berbulu panjang yang lain walaupun ia mempunyai bulu yang tebal. Panjang badannya yang sederhana, otot yang pejal dan seimbang serta struktur tulang yang kukuh merupakan ciri-ciri badannya. Manakala bulunya yang berganda dengan bulunya diselubungi dengan bulu panjang, berkilat dan lembut. ‘Wegies’ juga mempunyai warna bulu yang pelbagai tetapi tidak seperti warna buku kucing berjenis Himalayan atau berwarna cokelat, lavender/lilac.

Ocicat

Macam rimau bintang
Berasal daripada kacukkan antara kucing jenis baka Abyssinian, baka Siamese dan baka American Shorthair, baka Ocicat secara umumnya adalah kucing domestik yang mempunyai bulu seperti kucing liar. Ia mendapat jolokan Ocicat kerana ia seperti kucing baka Ocelot iaitu kucing liar yang berada di Amerika Tengah dan Selatan. Badannya yang boleh mencapai saiz sederhana sehingga besar, ia mempunyai tulang yang kuat, pembinaan otot dan berwatakkan seperti olahragawan, pinggang yang pejal, keras serta kepanjangan badan yang kukuh dan menyeluruh. Manakala bulunya yang pendek, lembut dengan corak bertompok dengan tanda yang tertentu pada kepala, tulang belakang, kaki dan ekor. Ocicat mempunyai banyak warna bulu termasuk tawny, cokelat, cinnamon, perak dan biru.

Alleycat


Alleycat pula bukanlah spesis kucing tapi merupakan sebuah kumpulan yang terkenal dari zaman 70-an lagi. Femos dengan lagu evergreen mereka spt sekuntum mawar merah, nota terakhir ini dll..........

Sekian saja untuk kali ni....Terima kaseeeyyy...3 comments on "Kucing Comel & Unik"

Anonymous said... [Reply to comment]

alleycat...hhhaahaaa....comel2..

aziatie on October 15, 2010 at 11:22 AM said... [Reply to comment]

hehehe~
mmg....spesis yg ade kt Malaysia je tu...

Anonymous said... [Reply to comment]

ngekek pok cik baco yg ini 8)

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal