Wednesday, February 16, 2011

Gambaran Rumah Rasulullah saw

Posted by Aziatie at 9:29 AM
Bismillahirrahmanirrahim.....
Jumpa lagi kita dalam ruang blog kecil saya ni (a little space for me ^^). Rasa macam dah lama saya tak berblogging, hari ni baru sempat (busy macam PM lak). Sebenarnya saya nak post tentang biodata Rasulullah SAW, tapi saya tak sempat nak buat or  nak tulis, just sempat buat baca /cari bahan saja. Tak pe, nanti kalau ada masa saya post, InsyaALLAH. Enty kali ni pun berkait juga dengan baginda Nabi Muhammad SAW yang kita sayangi. Terima kasih banyak langit buat seorang sahabat yang bagi link tentang Gambaran Keadaan Rumah Rasulullah SAW. 

Replika dalaman rumah Rasulullah saw
Replika dalaman rumah Rasulullah saw

Gambar di atas merupakan antara bahan pameran yang dipamerkan di Jeddah, Arab Saudi.  Ia merupakan replika dalaman rumah Rasulullah saw.  Model rumah Baginda dibina bagi memberikan gambaran kehidupan yang sangat sederhana yang dialami oleh seorang hamba ALLAH, yang juga pesuruh ALLAH dan pemimpin agung ummat manusia. Menurut sumber, model rumah tersebut dibina berdasarkan hadith-hadith sahih yang telah diriwayatkan.

Untuk tengok gambar rumah tersebut dengan lebih jelas, boleh lihat dengan bentuk spherical panorama (360 darjah) dengan  KLIK DI SINI

Apa yang boleh saya katakan, Nabi Muhammad saw merupakan seorang yang amat sederhana namun kekayaan akhlak baginda tiada tandingannya....

1 comments on "Gambaran Rumah Rasulullah saw"

Anonymous said... [Reply to comment]

Baginda contoh terbaik buat ummmat manusia.

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal