Saturday, February 26, 2011

Garam - rencah kehidupan

Posted by Aziatie at 2:09 PM
Seperti yang kita tahu, garam ni amat banyak kegunaannya dalam kehidupan seharian. Garam vs Gula?? mana lagi penting dalam masakan? Mesti la garam kan. Walaupun sesimple mana pun masakan, mesti letak sikit garam. Kalau tak ada garam, makan tak lengkaplah / tak ada la rasa masakan kita.... Selain dalam masakan, garam pun boleh digunakan dalam perubatan, pertanian dan macam-macam lagi. Garam yang putih lagi bersih yang kita selalu tengok dalam paket tu asal dari mana? Pernah tak kita terfikir...... Garam yang kita selalu makan ni asal dari mana agaknya. Mungkin dari Pattani kah? atau juga dari negera-negara lain? Setahu saya China merupakan negara terbesar yang mengeluarkan garam (kalau salah, tolong betulkan info ni).

Lombong garam di China (macam salji)

Hari ni saya nak tunjukkan life di kawasan lombong garam. Saya tak pasti tempat ni di negara mana tapi melalui pemerhatian, macam negara India dan sewaktu dengannya. Check it out ~

Pekerja membawa guni-guni garam..

Kehidupan mereka yang dalam kedaifan..

Lombong garam juga tempat permainan bagi anak-anak pekerja lombong garam..


Suhu yang membahang..

Sumber air mereka...

Membanting tulang demi kelangsungan hidup

kawasan lombong yang luas..

tapi...kenapa tak berkasut? terasa air kakinya...

xoxoxox........segala penyakit kuku...mungkin garam kat sini bertambah masin...weekkksss.....


proses memunggah garam ke dalam lori...

ni garam yang belum diproses, masih kasar lagi.....

kemudian, garam ni dimesin dan terhasilah garam halus..

taruk dalam guni, export ke Malaysia ke? hopefully negara kita tak mengimport garam dari negara ni..

Ni pulak kawasan lombomg di negara lain...berbeza dengan tempat tadi, pekerja disini berkasut....

Garam kat sini lagi ok kut....




Macam yang saya cakap tadi, hope garam yang kita guna ni diimport from tempat yang bersih la. Tapi kalau kat kedai, mana la kita tahu garam tu import dari negara mana... Then banyak jugak yang packaging and labeling tulisan cina semua. So... Pandai-pandailah memilih. Bagi saya garam bukit Halalgel (HPA) yang terbaik dan InsyaAllah terjamin kualitinya....


Sekian saja untuk kali ini......thanks for reading ~~

2 comments on "Garam - rencah kehidupan"

Anonymous said... [Reply to comment]

tp kan sunnah nabi taw makan garam..
setiap kali nabi makan..
mesti ada garam sebab garam nih..
penyembuh banyak penyakit..
klu ikut sunnah,1000 penyakit kita boleh elakkan..
wallahualam..
~dak_melaka~

Aziatie on February 26, 2011 at 10:14 PM said... [Reply to comment]

yaap...
saya penah dgr ada sunnah menyatakan Nabi makan dimulakan dengan garam...maksudnya Nabi akan mencecah jari kelingkingnya dengan garam lalu menghisapnya terlebih dahulu sebelum memulakan makan.....wallahu'alam....

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal