Tuesday, February 8, 2011

Denda Zaman Sekolah

Posted by Aziatie at 12:04 AM
Salam....Alhamdulillah saya masih sempat dan ada mood untuk layan blog saya yang tak seberapa ni. Kali ni fikiran saya melayang pada zaman sekolah dulu, tak kisah la sekolah rendah or sekolah menengah. Agak-agaknya lah, kenangan apa paling tak boleh nak lupa sampai sekarang? Hehehee... bagi saya yang kurang pandai ni, mesti la kenangan kena denda oleh cikgu. Tak siap homework kena denda, jawab salah pun kadang-kadang kena denda. Huwawawa......

Waktu kena denda tu memang la rasa sedih, malu dengan kawan-kawan....tapi bila dah lama semua tu berlalu, rasa kelakar pulak... tapi saya kena denda yang tak la teruk sangat, biasa saya kena denda berdiri atas kerusi (time skol rendah)... Bila waktu sekolah menengah dah kurang kena denda sikit sebab dah besar kot. Cikgu pun naik segan nak denda student. Tapi saya pernah jugak la kena rotan kat tangan sebab tak siapkan homework fizik, tapi tak la sakit sangat walaupun  kesan rotan tu tak hilang even waktu dah habis. Memang nostalgia habis la time tu.

Ok la, jom kita listkan jenis denda yang biasa kita dengar selain cubit, rotan and etc..
Berdiri atas kerusi


Jalan itik
Ketuk ketampi
  • pakai kasut terbalik (kanan pakai pada kiri, kiri pakai pada kanan)
  • junjung kerusi/buku atas kepala
  • pakai penyepit baju kat telinga
  • berdiri kat depan/pentas waktu perhimpunan
  • conteng muka dengan marker / kapur tulis
  • cium tiang/ dinding..??
Denda apa yang pernah u all dapat? hehee.. Ekceli, banyak lagi denda yang boleh kita 'praktikan'. Tapi zaman sekarang ni dah tak boleh nak denda student sesuka hati, nak tegur pun susah, dah tak makan saman dah budak-budak ni.. Ok la, Aziatie out dulu~ jumpa lagi....

5 comments on "Denda Zaman Sekolah"

Abang Jonni on February 8, 2011 at 12:39 AM said... [Reply to comment]

aku pernah kena denda isap kapur tulis.... kantoi isap rokok.... huhu...

Anonymous said... [Reply to comment]

@Abang Jonniaku kntoi isap rokok gak..cgu dsiplin tu sroh aku, geng2 aku tu minom air habuk rokok..lps ari tu aku dh x isap rokok kt sek lg..

Aziatie on February 8, 2011 at 8:14 AM said... [Reply to comment]

mcm tu denda pon ada ke?

mamazieyah on April 8, 2011 at 12:30 PM said... [Reply to comment]

sy pernah kena denda ...tawaf bangunan sekolah sbb tak buat kerja rumah... hahahaha.... sambil junjung buku lagi tu.... bila ramai2 yg kena..oklah cara ni... kena sekali serikkkkk.. nak gelakn senyum pun x berani...heheheh mmg nmpk mcm kejam.. tapi berkesan dan tak cderakan sesiapa... pas tu kalu tak ramai yg kantoi kes tak siap kerja sekolah kena duk atas lantai... siapkan kerja.. orrait whatt....

Aziatie on April 8, 2011 at 11:35 PM said... [Reply to comment]

@mamazieyahdenda secara jemaah camtu memang best...masa kena denda tu memang la malu, tapi bila kenang balik, tu la kenangan time skolah....kalau tak kena denda langsung tak best la kan..hehe

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal