Sunday, February 6, 2011

Telingaku Berdengung !!

Posted by Aziatie at 5:18 PM
Bila naik bas lalu highway Karak, Genting Sempah, terowong or lalu ikut Genting Highland, telinga saya ni mesti bersenandung. nak buat macam mana, dah tu je laluan dari T'ganu nak balik Tg.Malim ni. Biasa tak la lama sangat rasa berdengung bila naik kenderaan, tapi kali ni macam susah sikit nak hilang. dah 5 jam pun still rasa dengung, pening....Esok ada kelas, kalau tak hilang lagi dengung/ tinnitus ni, nak jugak saya ambil mc....
ini lah perasaan pening yang saya rasa sekarang...

Rasanya semua tahu cara/petua nak hilangkan rasa telinga berdengung macam kat bawah ni...
Petua 1: Telan air liur, menguap, kunyah, hisap gula-gula ketika telinga rasa berdengung...
Note : Tak berkesan. Semua benda dah saya telan masa dalam bas, tapi still berdengung.
Nampaknya, tak membantu sangat. Saya pun google la cara-cara nak hilangkan telinga berdengung ni.
Petua 2: Picit hidung dengan tangan, tutup mulut dan hembus perlahan-lahan (jangan hembus ikut mulut). 
Note : Hampir berkesan. cara ni boleh seimbangkan tekanan dalam telinga.
Alhamdulillah..dah ok sikit berbanding tadi. tapi masih rasa sikit pening. Ok lah, saya nak teruskan 'senaman' ni. Harap telinga saya kembali normal. So, kepada siapa yang rasa telinga berdengung tak kisah la bila naik flight ke, semasa selsema ke, boleh la amalkan petua ni... Sekian, TQ for reading..
http://www.emocutez.com


2 comments on "Telingaku Berdengung !!"

selipar jepon on February 6, 2011 at 7:18 PM said... [Reply to comment]

klo dok kt kg psir berdengung, hari2 le bdengung tlinge...

Aziatie on February 7, 2011 at 6:59 AM said... [Reply to comment]

@selipar jeponlor...tu bleh pekak kot......

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal