Thursday, December 2, 2010

FACEBOOK : tempat kutuk mengutuk?

Posted by Aziatie at 5:45 PM
Sekarang ni semua orang ada facebook, pak cik makcik pun sibuk berfacebook kat rumah. Budak umur 4 tahun pun nak jugak facebook. Apatah lagi remaja atau student sekolah, kolej atau IPT, boleh dikira berapa orang yang tak ada akaun facebook. Tapi ramai juga la yang salah guna facebook ni (saya pun pernah mungkin??)...
Mencaci orang Islam adalah kefasikan dan membunuhnya adalah kekafiran. (Sahih al-Bukhari)
Ramai juga yang menggunakan facebook ni untuk menjatuhkan maruah orang lain, macam dah jadi trend sekarang. Tak nak state la group apa sebab ramai yang dah tahu rasanya. Banyak group yang mengutuk/membenci  individu ada di facebook (I hate si A....Kami tak suka si B..saya benci si C). Fan dalam group tu pulak hantar post dan komen yang memalukan/menjatuhkan imej orang yang dikutuk. Kesian pun ada kadang-kadang. So....kalau boleh kita elak la dapat dosa free kutuk-kutuk orang kat facebook ni. Orang tu tak menyusahkan kita pun. Biarlah dia dengan cara dia. Kalaulah dia buat keburukkan, doakanlah dia supaya berubah....


"Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan buruk-sangka (kecurigaan), kerana sebagian dari buruk-sangka itu dosa. Dan janganlah mencari-cari keburukan orang dan janganlah mengumpat satu sama lain. Adakah seorang diantara kamu yang suka memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang."  (Al-Hujuuraat, ayat 12)


Sekian saja untuk kali ini..... ^^





0 comments on "FACEBOOK : tempat kutuk mengutuk?"

 

Dear Aziatie Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal